PRIJETI MU I KAZNA

Čuvenom profesoru splitskog Prava Nikoli Viskoviću banuli policajci i pretresli mu stan: ‘Znate što su mi našli?!‘

‘Netko je dojavio da posjedujem pištolj, našli su mi cijev koju sam kupio na buvljaku...‘

Profesoru Nikoli Viskoviću naknadno je stigao poziv za Prekršajni sud uz optužni prijedlog prema kojem mu prijeti novčana kazna od 8000 kuna za 'nelegalan posjed oružja B kategorije'

 Paun Paunović/cropix

Muškarcu iz Splita banula su na vrata tri policajca u civilu, pokazali značke i nalog za pretragu zbog sumnje da posjeduje pištolj. Upoznali su ga s njegovim pravima, pozvali dva svjedoka i sat vremena provodili pretragu, piše Slobodna Dalmacija.

Reklo bi se, uobičajena vijest iz Crne kronike. Reklo bi se, također, uobičajen tretman kada policija reagira na dojavu da neka osoba posjeduje oružje. Pogotovo ako se radi o osobi suspektnog ili prijetećeg ponašanja, a kada se tome pridoda podeblji kriminalni dosje, policijskog opreza nikada dosta.

image

Nikola Visković

Paun Paunović/cropix

U ovom slučaju začuđuje, pak, činjenica da su na opisan način postupali u obiteljskom domu 84-godišnjeg profesora emeritusa Splitskog sveučilišta, aktivista za ljudska prava dr. Nikole Viskovića.

Provokacija i maltretiranje

Ne samo da su detaljno pretražili radnu sobu dok su dvoje civila-svjedoka i preneraženi profesor gledali, već su u konačnici zaplijenili predmet zbog kojeg dr. Nikoli Viskoviću prijeti visoka novčana kazna. Službenici kriminalističke policije pronašli su cijev lovačke puške zbog koje su podnijeli optužni prijedlog zbog nelegalnog posjedovanja oružja.

Kako se toga dana odvijala policijska akcija u njegovu domu, opisao nam je sam profesor.

- Oko 17 sati su se na našim vratima pojavila tri policajca u civilu s nalogom za pretres zbog navodnog posjedovanja pištolja. Sat vremena su tražili po mojoj radnoj prostoriji i nisu našli ništa, kada su odjednom ugledali neuporabljivu cijev od lovačke puške prislonjenu uza zid.

Rekli su: "Ovo je zabranjeno imati". Kupio sam je prije više od 20 godina na buvljaku u Splitu za 100 kuna jer ja skupljam folklorne stvari. Mislio sam da ta cijev spada u lovački folklor.

image

Policija/Ilustracija

Niksa Stipaničev/ilustracija/cropix

Pretpostavljao sam, logično, da nefunkcionalni dio oružja nije oružje. Rekli su mi da ću dobiti prijavu, a ja sam rekao da je to provokacija i maltretiranje - ispričao je.

Novo iznenađenje mu je došlo u poštanski sandučić početkom ovog tjedna, kada je dobio poziv za Prekršajni sud. Uz poziv je dobio optužni prijedlog prema kojem mu prijeti novčana kazna od 8000 kuna za nelegalan posjed oružja B kategorije.

- Pogledao sam Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana i vidio kako u članku 4. stavak 3. stoji da se vatrenim oružjem smatraju i bitni dijelovi vatrenog oružja. Pazite, nisam nikad pretpostavljao da sam u prekršaju, nisam znao da ovaj članak zakona daje pojmu puška prošireno ili ekstenzivno tumačenje.

Ja sam uvijek podrazumijevao samo doslovno tumačenje u kojem je oružje funkcionalna puška. Da sam znao za prošireno tumačenje ne bih kupio cijev ili bih je u međuvremenu predao policiji. Poražavajuće je, pak, što sigurno ni građani ne znaju za ovaj dodatak u navedenom zakonu.

Pazite, iz MUP-a stalno pozivaju na predaju oružja, a nijednom nisam čuo da su to pojasnili. Nikada ne kažu: "predajte oružje i bitne dijelove oružja". Time se i možda nenamjerno uzgaja neznanje građana - kaže naš sugovornik.

Prošireno tumačenje

Zanimalo nas je što je navelo policiju da pošalje tri policajca na vrata uglednom intelektualcu i njegovoj supruzi.

- Postupajući prema saznanjima, u veljači 2022. godine u Splitu temeljem naloga smo obavili pretragu stana i drugih prostorija, te tom prilikom pronašli i oduzeli od 84-godišnjaka oružje kategorije B koje je posjedovao bez odobrenja.

Zbog sumnje da je ostvario obilježja prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, protiv njega je podnesen optužni prijedlog nadležnom Općinskom prekršajnom sudu - odgovorili su iz PU splitsko-dalmatinske na naš upit, ne ulazeći u detalje koja točno saznanja su ih navela da donesu procjenu o nužnosti ovakvog postupanja.

Posegnuli smo za neslužbenim izvorom i upitali policijskog inspektora u mirovini u čemu je smisao proširenog tumačenja pojma oružje pa da se i dio oružja vrednuje kao cjelovito.

- Zato, na primjer, što jedna osoba može posjedovati cijev, druga drvene dijelove, a treća može sve to spojiti i učiniti oružje funkcionalnim - ni trena ne dvojeći odgovorio nam je bivši policajac.

Iz takvog kuta gledanja, ako odemo u krajnost, kada bi još četvrta osoba dodala nekoliko metaka, dobili bismo možebitnu terorističku organizaciju umirovljenika, k tome i visoko školovanih sveučilišnih radnika, u središtu Splita. U opisanom slučaju profesor Nikola Visković je prijavljen kao pojedinac, i to za prekršaj za koji je zapriječena kazna od 5000 do 40.000 kuna.

Iz visine iznosa koji kao kaznu predlaže splitska policija, očito je da smatraju da sankcija treba ići iznad propisanog minimuma. Koji su razlozi tome, kao i oni koju su doveli policiju na profesorova vrata, razjasnit će se u predstojećem sudskom postupku početkom lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 07:34