ZASTRAŠUJUĆE

Cure nove snimke brutalnog vršnjačkog nasilja koje je šokiralo Hrvatsku: ‘Klekni, k**** jedna!‘

Na videu se može vidjeti tinejdžerica koju guraju i tjeraju da klekne i ispriča se jednoj od djevojaka

Nova snimka vršnjačkog nasilja

 Screenshot/čitatelj Slobodne Dalmacije

Još jedan zastrašujući snimak vršnjačkog nasilja kruži na društvenim mrežama i u posjedu smo jednog od njih, piše Slobodna Dalmacija. Na videu se može vidjeti tinejdžerica koju guraju i tjeraju da klekne i ispriča se jednoj od djevojaka. Ona rukom pokriva lice dok je jedna od njih snima. Uz povike "Aj ispričaj joj se" jedna od njih je kreće naguravati na što je tinejdžerica moli da je pusti na miru i počinje plakati.

Zatim traži od nje da klekne te je više djevojaka natjeravaju da klekne uz povike "Dolazi" i "Klekni, k****o jedna". Dok kleči, dobiva udarce po glavi nakon čega je rukama prikrila glavu kako ne bi dobila još udaraca. Videosnimka tada završava.

Da podsjetimo, na društvenim mrežama i Facebook grupama sinoć se proširio užasno nasilan video maltretiranja u kojem jedna tinejdžerica na ulici mlati i čupa drugu.

Druga nasilnica dobacuje, vrijeđa djevojku koja kleči na koljenima i grubo je ponižava. Potkraj snimke djevojci s leđa prilazi treća mlada djevojka i snažno je udara nogom, pri čemu žrtva pada i udara licem o tlo.

image

Nova snimka vršnjačkog nasilja

Screenshot/čitatelj Slobodne Dalmacije

Dvije splitske učenice, jedna osmašica, a druga učenica prvog razreda srednje škole, a koje je splitska policija uhitila u nedjelju navečer nakon što se po društvenim mrežama proširila snimka na kojoj verbalno i fizički zlostavljaju svoju vršnjakinju, provele su noć u policijskoj postaji.

Nad njima je i danas nastavljena kriminalistička obrada. Kako Slobodna neslužbeno doznaje prijeti im kaznena prijava za nekoliko ozbiljnih kaznenih djela te je vrlo moguće da budu nakon policijske obrade i privedene na Općinsko državno odvjetništvo na daljnje ispitivanje. Novih informacija o ovom slučaju za sada nismo dobili, a snimku je na svojim društvenim mrežama podijelio Antonio Plazibat, piše Slobodna Dalmacija.

Oglasila se i policija

- Zahvaljujemo svim građanima na prijavama, zahvaljujemo medijima koji odgovorno i profesionalno ukazuju na problem nasilja, a sve ih pozivamo da uklone objave snimki koje prikazuju nasilne događaje u kojima su sudionici maloljetne osobe Zbog poštivanja zakonskih odredbi o tajnosti postupka (sukladno čl. 60. Zakona o sudovima za mladež postupak u kojem sudjeluju maloljetnici je tajan) te zaštite privatnosti djeteta (Povreda privatnosti djeteta - članak 178. Kaznenog zakona), a prije svega zbog najboljeg interesa djece žrtava, ali i mladih počinitelja kažnjivih radnji te zaštite digniteta žrtve i izbjegavanja daljnjeg nasilja, pozivamo sve medije te fizičke osobe da uklone objave snimki koje prikazuju nasilne događaje u kojima su sudionici maloljetne osobe te da ih ne dijele na društvenim mrežama i drugim sredstvima javne komunikacije.

Naime, svjedoci smo iznimnog interesa javnosti za slučajeve nasilja među mladima pa tako i recentnog događaja na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Javno mnijenje doista može i utječe na kreiranje politika i strategija društva u odnosu na određene pojave u zajednici i stvaranje društvenog okruženja koje ne tolerira nasilje. Međutim, način na koji se to postiže u javnosti i u medijima treba biti profesionalan, sustavan, argumentiran i lišen svakog senzacionalizma.

image

Nova snimka vršnjačkog nasilja

Screenshot/čitatelj Slobodne Dalmacije

U želji da otkriju i objave što više detalja pojedinog događaja, mediji i korisnici društvenih mreža zanemaruju posljedice koje javne objave identiteta žrtve i mladih počinitelja mogu prouzročiti sudionicima tih događaja, a često u najboljoj namjeri osude nasilja poluče upravo suprotan efekt - a to je - sekundarna viktimizacija same žrtve koju svi želimo zaštititi.

Skrećemo pozornost na Preporuke Pravobraniteljice za djecu o medijskom izvještavanju o djeci te o zaštiti privatnosti djece u medijima kao i Etičke smjernice načela za etičko izvješćivanje o djeci UNICEF-a.

Zahvaljujemo se svim građanima koji svoja saznanja o zlostavljanju djece i vršnjačkom nasilju prijavljuju policiji, između ostaloga i putem on-line aplikacije Red Button. Upravo pravovremena prijava policiji najbolji je primjer građanske odgovornosti i primjerene reakcije na nasilje.

Još jednom se zahvaljujemo svim građanima na prijavama i medijima koji odgovorno i profesionalno ukazuju na problem nasilja kako bismo zajedno kao društvo adekvatno reagirali i zaštitili žrtve.

Vezano za konkretan događaj obavještavamo da je kriminalističko istraživanje u tijeku, a počinitelji su uhićeni. O ishodu kriminalističkog istraživanja izvijestit ćemo po njegovom okončanju, zaključili su iz policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 12:22