POTONUO ZA 10 MINUTA

Crni dim iznad Kornata, nasred kanala izgorio službeni brod Nacionalnog parka, posada se jedva spasila!

Pozvan je i kanader, no plovilu više nije bilo spasa

Požar na Kornatima

 Morski.hr

U kornatskom arhipelagu buknuo je požar na službenom brodu Nacionalnog parka Kornati. Kako portal Sibenski.hr doznaje od ravnatelja NP Kornati, Šime Ježine, brod je u potpunosti izgorio.

- Brod se zapalio, u svega par minuta je izgorio i potonuo – nije mu bilo spasa. Još ne možemo sa sigurnošću reći, ali sumnjamo da je uzrok nekakav tehnički kvar - kazao je Ježina te dodaje da se nesreća dogodila na rubnom dijelu Nacionalnog parka.

- Negdje između Prišnjaka i Opata. Srećom u blizini je bio naš drugi brod koji je spasio posadu - kaže Ježina.

image

Pomorska nesreća brodice u vlasništvu NP Kornati

Ministarstvo Mora, Prometa I Infrastrukture Republike Hrvatske/
image

Pomorska nesreća brodice u vlasništvu NP Kornati

Ministarstvo Mora, Prometa I Infrastrukture Republike Hrvatske/
image

Pomorska nesreća brodice u vlasništvu NP Kornati

Ministarstvo Mora, Prometa I Infrastrukture Republike Hrvatske/

On je za portal Morski.hr otkrio još detalja o havariji.

- Išli su na smjenu i negdje na pola puta između Prišnjaka i Opata zakuhalo je nešto u motoru. Pokušali su ga ugasiti, ali nije išlo. Srećom tu je bio naš drugi brod i spasio ih je - kazao je Ježina za Morski.hr.

Taj portal neslužbeno doznaje da je unatoč nastojanju posade da s dva vatrogasna aparata ugase požar, kroz samo 10 minuta šteta bila takva da je brod bio gotov i potonuo je na dubinu između 80 i 100 metara.

Pozvan je i kanader, no plovilu više nije bilo spasa.

image

Izgorjelo plovilo NP Kornati

Čitatelj/morski Hr/

Nakon potonuća broda NP Kornata nema ekološke štete

Nakon potonuća broda iz flote Javne ustanove Nacionalni park Kornati, do čega je došlo u srijedu ujutro četiri do pet nautičkih milja do ulaza u Nacionalni park, ne bi trebalo biti ekološke štete, izjavio je ravnatelj JU NP Kornati Šime Ježina.

„Brodski tank nije bio pun, a gorivo je izgorjelo u požaru“, rekao je Ježina, dodajući da će se točan uzrok požara na brodu koji je, kako kaže, imao sve potrebne ateste, znati nakon očevida.

Do požara na brodu Nacionalnog parka je došlo tijekom redovite ophodnje. U tom su se trenutku na brodu nalazila tri djelatnika Nacionalnog parka Kornati koji su pokušali ugasiti požar.

„U jednom su trenutku i uspjeli, ali se vatra ponovno brzo rasplamsala. Kako je to bilo u vrijeme smjene radnika, u blizini je bio naš drugi brod pa su djelatnici spašeni“, prepričava Ježina.

Do požara i potonuća je došlo na pučini, odnosno na sredini Murterskog mora, nekoliko nautičkih milja od ulaza u Park sa strane otoka Opata.

Vrlo brzo nakon dojave o požaru na brodu na intervenciju su upućeni vatrogasci iz Murtera i Tisnog kojima je do mjesta nesreće trebalo pola sata budući da se brod nalazio na pučini.

„Da je brod bio negdje bliže, vjerojatno bismo uspjeli ugasiti požar“, smatra Ježina.

„Najvažnije je da su ljudi spašeni i da, prema prvim procjenama, ne bi trebalo biti ekološke štete. Šteta na brodu je apsolutna, a hoće li se izvlačiti s morskog dna, o tome će odlučiti Lučka kapetanija“, govori Ježina.

Potonuli brod je iz 2000. godine, a Ježina tvrdi kako u floti imaju i starijih brodova no da starost ne bi trebala biti problem jer se brodovi redovito održavaju i servisiraju. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 17:45