NEMA ADEKVATNE POMOĆI

Čovjek s Brača doživio moždani udar, brzo ga prevezli do luke, ali tamo od glisera nije bilo ni traga

Prijevoz hitnih pacijenata s Brača do Splita ovisi o gliseru koji je u prilično raspadnutom stanju

Gliser hitne pomoći koji povezuje Brač i Split u raspadnom je stanju 

 Facebook

Hrvatska i dalje nema brzi medicinski gliserski vez od Brača do Splita, pomoću koje stanovnici tog otoka, kada im je hitno treba liječnik, bivaju prevezeni do splitske bolnice.

Država Hrvatska za brzi medicinski gliser, koji bi povezivao Brač i Split i prevozio bolesne ili nastradale u automobilskim nesrećama, nije uspjela u proteklih 30-tak godina, od hrvatske neovisnosti, skupiti u kasicu prasicu puno manja novčana sredstva, od onih koje je u tren oka skupila za Rafale.

Za posljednji takav slučaj koji se zbio u srijedu zaista nitko nije kriv, već je kriv "tajming" prijevoza oboljelog. Naime, oboljeli čovjek iz Pučišća trebao je prijevoz do Splita za vrijeme dok je gliser, koji inače prometuje na toj liniji kada su u pitanju hitne medicinske intervencije, ulijevao gorivo na Zapadnoj obali u Splitu. Priča ide ovako.

Čovjeku u 70-tim godina života pozlilo je u srijedu oko 15.30 sati, u Pučišću i kako se ustanovilo da ima moždani udar, odmah je sanitetskim vozilom prevezen u Supetar, kako bi dalje gliserom bio prevezen u Split na liječenje. No, od glisera u Supetru nije bilo ni traga ni glasa jer je gliser već bio u Splitu, gdje je prevezao Bračanina, kojemu je prije pozlilo i kojemu je također bio potreban medicinski prijevoz. I kada su čovjeka prevezli u Split, ne znajući da ima potrebe za još jednim transportom, jer im to nitko nije javio, posada glisera ostala je u Splitu uliti gorivo, jer gliser, naravno ne može ploviti bez goriva.

I dok su oni ulijevali gorivo, pacijent iz Pučišća je doveden u Supetar. Čim je posada ulila gorivo, uputila se prema Supetru, no Pučišćanin je već bio ukrcan u trajekt, koji je iz Supetra isplovio u 18 sati i koji je bolesnika dovezao u Split oko 18.50 sati.

Gliser i trajekt su se mimoišli na moru. Samo nekoliko minuta nakon uplovljenja u splitsku luku, čovjek je pod svjetlosnom i zvučnom signalizacijom kola Hitne pomoći doveden u KBC Split. Kako neslužbeno doznajemo, na svu sreću nije se radilo o jačem moždanom udaru.

Inače, gliser koji prevozi pacijente od Brača do Splita u prilično je raspadnutom stanju, o čemu je nedavno na svom Facebooku pisala gradonačelnica Supetra, Ivana Marković. - Gliser je u potpunom raspadu, tehnički neispravan, opasan za posadu, putnike i ostale sudionike prometa, bez lera, navigacije, pa čak i običnih brisača. Sve se raspada. Kada pada kiša vozač gura glavu van kabine da vidi ispred sebe u nadi da neće slučajno udariti u drugi brod, napisala je Marković. Više pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:59