BIROKRATSKI APSURD

Čovjek je dvije godine bez vozačke jer se ne sastaje Povjerenstvo koje ju odobrava: Razlog - nije im regulirana plaća!

Zagrepčanin koji je 2019. ostao bez vozačke do ovog tjedna nije mogao obaviti liječnički zbog bizarnog razloga

Drugostupanjsko zdravstveno povjerenstvo koje potvrđuje zdravstveno stanje budućih vozača i odobrava izdavanje vozačkih dozvola ne sastaje se već mjesecima jer čekaju da resorno Ministarstvo zdravstva donese odluku o tome kolike bi trebale biti novčane naknade članovima tog povjerenstva.

Zbog toga je stvorena golema lista čekanja za dobivanje vozačke dozvole, a naš sugovornik tvrdi da ju je čekao 16 mjeseci. I dobio je prošli tjedan, baš dan nakon što je Jutarnji list o tome poslao upit nadležnim ministarstvima.

Prema riječima tog Zagrepčanina, koji želi ostati anoniman, bez vozačke dozvole ostao je na godinu dana krajem 2019., a sljedeće dvije godine borio se s birokracijom.

Priča kako je, nakon što je "odslužio" godinu dana bez dozvole, trebao obaviti još liječnički pregled te preuzeti vozačku. Predao je zahtjev za pregled, a tek u rujnu 2021., gotovo dvije godine od oduzimanja vozačke, dobio je obavijest od Doma zdravlja MUP-a da u sljedećih 30 dana treba uplatiti propisanu naknadu od 937,50 kuna za povjerenstvo.

"Nakon što dostavite dokaz o uplati bit ćete pismeno obaviješteni o datumu pregleda", stoji dopisu. Naknada je plaćena u zadanom roku, no nikako da dobije termin za obavljanje pregleda. "Poštovani, povjerenstvo dulje vrijeme nije u radu zbog izmjene odredbi koje se tiču rada istog. Po dobivenom rješenju za rad pozivat će se kandidati kronološki po izvršenim uplatama. Ispričavamo se zbog dugog čekanja", stoji u odgovorima kakve je dobivao na svoje brojne pritužbe..

Okrenuli ploču

"Onemogućavate mi pristup dokumentu - vozačkoj dozvoli, nakon što sam sad već gotovo tri godine bez nje, a oduzeta mi je na jednu godinu. Napravio sam grešku, nema sumnje, ali dokad ću ispaštati? Napravio sam sve što ste mi rekli. S obzirom da sam uplatio iznos za ponovni liječnički pregled (gotovo 1000 kn) prije više od godinu dana, molim vas da mi omogućite obavljanje navedenog.

Znam da sam napravio grešku, ali bez vozačke sam jer ‘čekate osnivanje povjerenstva‘. Rekli ste mi da od 6. mjeseca niste nikoga kontaktirali za liječnički, tj. da otad imate zaostatke", pisao im je naš sugovornik koji je prošli tjedan konačno dobio vozačku dozvolu - točno 24 sata nakon što se Jutarnji list službeno obratio zahtjevom za objašnjenje Ministarstvu unutarnjih poslova i povjerenstvu, koji su upite proslijedili nadležnome Ministarstvu zdravstva.

Dan poslije sugovornika su pozvali da dođe na Medicinu rada kako bi obavio pregled nakon čega je dobio uvjerenje o vozačkoj dozvoli. Ostalo je nejasno kako je sad bilo moguće odraditi pregled i bez povjerenstva.

Finalna faza

Konkretne odgovore na upit nismo dobili. Iz Ministarstva zdravstva potvrdili su nam da se povjerenstvo ne sastaje mjesecima, ali koliko građana zbog toga nema vozačku dozvolu, koliko ih čeka na pregled i u kojem će razdoblju nadoknaditi zaostatke nisu odgovorili. Tvrde da je problem nastao zbog izmjene zakona u srpnju. - Izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama ovlašćuje se ministra nadležnog za zdravstvo da odlukom utvrdi visinu naknade za rad članova Drugostupanjskog zdravstvenog povjerenstva za utvrđivanje zdravstvene sposobnosti vozača i kandidata za vozače.

Nastavno na citiranu odredbu zakona, Dom zdravlja Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske predložio je Ministarstvu zdravstva visinu naknade za rad predsjednika i članova predmetnog povjerenstva temeljem čega je u Ministarstvu zdravstva u postupku donošenja odluka o visini naknade - kažu i dodaju da je odluka u postupku finalne provjere te se očekuje njezino donošenje baš tijekom sljedećeg tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:36