BORBA ZA ŽIVOT

Covid pozitivnoj rodilji zatajilo srce, spasio je tim iz KB Dubrava: ‘Jedva čekam poljubiti kćer‘

Zove se Jana, stara je mjesec dana, a vidjela sam je svega tri dana i toga se baš ne sjećam, kaže majka Sanja Friščić
KB Dubrava
 Goran Mehkek/CROPIX

Jedinstven slučaj zabilježen je u bolnici u KB Dubravi. Netom nakon porođaja, rodilji pozitivnoj na koronavirus stanje se pogoršalo - zatajilo joj je srce. S tek rođenom kćeri provela je samo dva dana. Nakon reanimacije u bolnici u Varaždinu hitno je prevezena Zagreb. Bila je na korak do smrti, no uspjeli su je spasiti.

Sanja Friščić djecu - novorođenu djevojčicu i šestogodišnjeg sina - zasad gleda na mobitelu na fotografijama te kaže kako joj jako nedostaju. O njima se brinu otac i baka, prenosi HRT.

- Curica se zove Jana, stara je mjesec dana, a vidjela sam je svega tri dana i to se baš ne sjećam, jer mi je već počela temperatura jako rasti - objasnila je Friščić. Tad je zbog koronavirusa ova 34-godišnjakinja počela borbu za život.

- Prvo sam bila u Varaždinu, tamo mi je bio zastoj srca pa su me poslali ovdje u bolnicu. Pola toga se ne sjećam, istinski, tu sam od 24., 25. travnja, danas sam prvi dan na noge stala - navodi Friščić.

Bez kisika još ne može, no ono najteže, respirator i 10 dana na ECMO uređaju su iza nje.

- Posebni dio priče je da je gospođa rodilja, što znači u cijelom tom postupku ima neke svoje specifičnosti koje odudaraju od klasične ECMO priče. To su neke fiziološke promjene još uvijek u tijelu žene koje zahtjevaju određene prilagodbe i malo drukčije vođenje - istaknuo je prim. dr. sc. Nikola Bradić, dr. med. anesteziolog u KB Dubrava.

Još jedan izazov za anesteziološki tim, no uspješno su ga svladali.

- Bilo je dosta malo trudnica koje su imale ozbiljnijih problema vezanih uz covid, tako da nam je godpođa Sanja prva, prva i na svu sreću, usprkos tom lošem stanju, evo jako dobar rezultat liječenja - rekla je prim. dr. sc. Zrinka Šafarić Oremuš, dr. med./specijalistica anesteziologije u KB Dubrava.

- Sve što je u ovom trenutku dostupno na cijelom svijetu za liječenje covida gospođa Friščić je dobila kod nas u našoj ustanovi i zapravo smo jako sretni što je sve ovo jako dobro prošlo - dodao je dr. sc. Andrej Šribar, dr. med., specijalist anesteziologije i intenzivne medicine u KB Dubrava.

Sanjin osmijeh sve govori.

- Nemam riječi, mi smo borci, a oni su borci za nas - kaže Friščić.

- Najviše nas veseli što je dobro i što će ići uskoro kući svojoj bebi - dodaje medicinska sestra Danijela Kralj Husajna.

- Svaki pacijent koji ode odavde, naravno, na nogama, kako bi mi to rekli, daje nam snagu da možemo dalje to raditi i vjeru da ćemo ipak pobijediti ovu pandemiju - smatra medicinska sestra Natalija Frketić, a prenosi HRT.

Njihovoj borbenosti i požrtvovnosti svjedočimo od početka pandemije.

- Predano kolege i kolegice rade evo godinu dana i više od toga. Zaista, nama je zadovoljstvo svaki ljudski život koji uspijemo spasiti - rekla je doc. prim. dr. sc. Jasmina Peršec, dr. med., voditeljica intenzivističkog centra u KB Dubrava.

Sanja ima još jednu želju, što prije otići kući - svojoj obitelji i jednomjesečnoj djevojčici. Na pitanje čemu se najviše veseli po izlasku iz bolnice, spremno odgovara: "Da je poljubim, da je poljubim".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:30