PREGLED STANJA

Covid-bolnice pod pritiskom, splitski infektolog: ‘Primamo samo one kojima treba kisik‘

Na covid-odjelima uvjeti rada za liječnike i sestre sve su teži, a osoblja je sve manje
Bolnica Fran Mihaljević
 Goran Mehkek/Cropix

Koronavirus nevjerojatnom brzinom posljednjih 20-ak dana puni hrvatske bolnice. Jučer su tako bile hospitalizirane 1992 osobe, od kojih je 217 bilo na respiratoru. Prije samo mjesec dana u bolnicama su bila 574 pacijenta, a samo 32 na respiratoru. Doda li se tim crnim brojkama i to da je prije mjesec umiralo pet do 10 osoba na dan, a samo jučer 57, jasno je da su u toj situaciji izazovi zdravstvenog sustava golemi. Sve više se bliži otvaranje šatora i sportskih dvorana.

- Trenutačno imamo 376 hospitaliziranih i 62 pacijenta na respiratoru. U pričuvi imamo još desetak respiratora pa će vjerojatno uskoro trebati i novi. No, s obzirom na to da se približavamo punoj popunjenosti trenutačno pripremljenih 400 kreveta, počeli smo se pripremati za otvaranje dodatnih 200 kreveta, čime smo se približili granici ukupnog broja kreveta u KB-u Dubrava, a to je 640. Rezervni nam je plan grijani šator s dovodom kisika - objašnjava dr. Ivica Lukšić, v. d. ravnatelja covid-bolnice KB Dubrava.

Dodaje da se svakodnevno prima više pacijenata negoli ih se otpušta pa njihov broj raste iz dana u dan. Također ističe da tako veliki broj teških pacijenata zahtijeva i povećan broj liječnika i medicinskih sestara koji, srećom, dolaze iz drugih zagrebačkih bolnica. U KB-u Dubrava trenutačno radi 160 liječnika i medicinskih sestara na "posudbi". Sa zagrebačkim domovima zdravlja dogovoreno da će se u njihovim prostorima obavljati specijalistički pregledi za pacijente koji bi inače trebali doći k svojim liječnicima u KB Dubrava. Preglede tih pacijenta obavljat će liječnici iz Dubrave.

Raste broj pacijenata i u KBC-u Split. - Trenutačno imamo 139 pozitivnih na covid i 200 aktiviranih kreveta. Također smo u fazi pripreme 30 dodatnih kreveta bude li trebalo. Na respiratoru nam je 15 pacijenata i u tom segmentu imamo još dovoljno kapaciteta jer KBC ima više od 80 respiratora, ali kad bi svi bili aktivirani, problem bi bili djelatnici - objašnjava infektolog dr. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektivne bolesti KBC-a Split. Ističe da za razliku od početka epidemije trenutačno u bolnice primaju samo one najteže pacijente za čije je liječenje nužan kisik.

Naime, to je jedina terapija za koronavirus koja se ne može primijeniti kod kuće. - Otprilike 75 do 80 posto pacijenata u našoj bolnici je na kisiku. Naime, sve pacijente za koje postoji sumnja da imaju covid-19 prvo bi trebao pregledati njihov liječnik obiteljske medicine koji će izmjeriti razinu kisika i potom procijeniti treba li u bolnicu ili ne umjesto da su zagušeni hitni bolnički prijemi - kaže dr. Ivić.

Zarazna stalno puna

U početku su svi korisnici domova za starije nakon potvrde da imaju koronavirus bili hospitalizirani, ali to se promijenilo. - U domovima za starije trenutačno su zbrinuta 672 pozitivna na koronavirus. Oni su izolirani, a tek ako im se stanje pogorša, premještaju se u bolnicu - kaže dr. Branko Kolarić.

- Nemamo slobodnog kreveta i naših 113 stalno je zauzeto. Kako koji pacijent bude otpušten, odmah dolazi drugi. Jučer smo imali i 27 pacijenta na respiratoru - kaže ravnateljica Zarazne dr. Alemka Markotić. Ističe da su svi hospitalizirani s teškim upalama pluća i velikim problemima s disanjem. Dodaje da se lakše upale pluća liječe kod kuće, a ne u bolnici, kao u početku epidemije.

Varaždinska i čakovečka bolnica su pred kolapsom. Slobodnih je kreveta sve manje, bolesnih liječnika i osoblja sve je više. U OB-u Varaždin u četvrtak su bila 122 covid-pacijenta, 14 njih na respiratoru. Varaždinci su na društvenim mrežama sve glasniji u kritikama bolničkih uvjeta. Liječnike i osoblje nazivaju herojima, ali kažu da bolnicom vlada "potpuni kaos". - Uvjeti za bolesne i one koji rade su strašni.

"Bolnica nema ni deka"

Kontejner je bez grijanja, toi toi wc je bez svjetla. Dementni, teško bolesni starci leže otkriveni satima - opisala je situaciju jedna žena. Druga piše da je 20 minuta gledala kako oživljavaju čovjeka. - Bolnica nema deka, nema običan mikropor da zalijepe vatu kad izvade krv. Krepao im je EKG dok sam bila na njemu i tu noć više nije radio - napisala je.

U petak je u KBC-u Rijeka na liječenju bilo 95 covid-bolesnika, a bolnica raspolaže sa 179 postelja. - Okolnosti u kojima djelujemo postavljaju vrlo visoke zahtjeve pred cijeli KBC Rijeka, no zasad je stanje stabilno - kaže ravnatelj Alen Ružić.

- Klinička indikacija za prijem covid-pozitivnih: svi kojima intenzitet simptoma iziskuje bolničko liječenje. S obzirom da je najdominantniji simptom teško disanje, primaju se pacijenti kojima je potrebno liječenje medicinskim kisikom - kaže Irena Hrstić, ravnateljica OB-a Pula.

"Približavamo se gornjoj granici svojih mogućnosti..."

U KBC-u Osijek hospitalizirano je 178 pacijenata oboljelih od covida-19, što je 85 posto bolničkih kapaciteta za pacijente oboljele od te bolesti. Među njima je 31 osoba na respiratoru, a to je 65 posto kapaciteta Respiracijskog centra. U četvrtak su u osječkoj bolnici imali 104 liječnika ili medicinske sestre koji su pozitivni ili su u samoizolaciji.

Od ukupnog broja medicinskog osoblja u KBC-u Osijek pozitivno je 4 posto liječnika, odnosno 5 posto medicinskih sestara. Prema riječima dr. sc. Krunoslava Šege, zamjenika ravnatelja KBC-a Osijek, stanje u bolnici svakodnevno se pogoršava.

- Sve je više hospitaliziranih bolesnika i bolesnika s teškom kliničkom slikom, kao i preminulih. Jučer je preminulo osam osoba, od kojih je šest s područja Osječko-baranjske županije, a danas sedam (pet iz Osječko-baranjske županije). Situacija je sve ozbiljnija i bez bolnice u Našicama osječki KBC ne bi mogao sam zbrinuti sve bolesnike, pa je odluka o otvaranju OŽB-a Našice kao sekundarne covid-bolnice bila pravovremena.

KBC Osijek se približava svom maksimumu u radu i ako se nastavi sadašnja tendencija, ne vidim način da se izbjegne angažiranje sportske dvorane Gradski vrt. Znam da ovo zvuči dosta katastrofično, pa sve građane molim da se situacija shvati ozbiljno.

Sljedećih nekoliko dana će biti ključno i ako njih prevladamo uspješno, onda možda izbjegnemo Gradski vrt - rekao je dr. Šego i dodao da je jučer u osječki KBC primljeno 29 bolesnika, dok je u bolnici pregledano 82 bolesnika kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom.

- Sreća je da imamo vrsne infektologe, kao i druge djelatnike, koji to uspijevaju zbrinuti. No približavamo se svojoj gornjoj granici mogućnosti - poručio je.

(Nikola Patković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:03