MOĆNI ŠEF REBRA

Ćorušiću nakon svih afera neće pasti ni dlaka s glave: ‘Plenković ga neće dirati, u HDZ-u ima puno pristaša‘

Ćorušić spada u desno, konzervativno krilo stranke, a Plenkoviću ne trebaju nikakve unutarstranačke tenzije uoči Sabora HDZ-a

Andrej Plenković i Ante Ćorušić

 Dragan Matić/CROPIX

Ravnatelju KBC Rebro, te predsjedniku HDZ-ova Odbora za zdravstvo Anti Ćorušiću nakon svih afera, od kontroverznih stavova o prekidu trudnoće i osnivanju paratijela koje je odlučivalo u slučaju Mirele Čavajde - žene koja je u visokom stupnju trudnoće otkrila da nosi dijete s tumorom na mozgu - preko liječničke pogreške i potom javnog otkrivanja identiteta te povijesti bolesti pacijentice kojoj je odstranio zdravi jajnik, pa do informacija o nasilnom ponašanju, neće pasti ni dlaka s glave.

Glavni razlog tome je, tvrde nam u HDZ-u, činjenica da spada u desno, konzervativno krilo stranke, da u HDZ-u ima puno svojih pristaša i predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković neće ga dirati. Posebno se u to neće upuštati u ovome trenutku kada priprema Sabor stranke koji se treba održati u lipnju. Na tome Saboru u Predsjedništvo se treba izabrati još deset članova, a priprema se i izmjena Statuta HDZ-a, te Plenkoviću ne trebaju nikakve unutarstranačke tenzije koje bi mu poremetile planove. Tim prije što Ćorušić ne obnaša nikakvu istaknutu političku funkciju na kojoj bi bio izložen.

U prilog ovoj insajderskoj procjeni iz HDZ-a idu i reakcije iz Vlade kojih zapravo nema. Poruka koju smo dobili iz Vlade glasi da se oko slučaja Ćorušić oglasio resorni ministar zdravstva Vili Beroš, dok je premijer trenutno zaokupljen Svjetskim gospodarskim forumom u Davosu.

- Rasprava među ljudima iz vrha stranke Plenkoviću ne odgovara prije svega zato što on HDZ vuče prema lijevom, a ne desnom centru. To će s vremenom postati još vidljivije i zato mu ne treba obračun s nekim tko je predstavnik konzervativnije struje. Ćorušić je ušao u fokus javnosti samo zbog svog gostovanja u Nedjeljom u 2. Postao je tema koja je zanimljiva lijevoj oporbi, ali neće izazvati nikakve reakcije u HDZ-u - uvjeren je naš sugovornik.

U HDZ-u se smatra kako nema šanse da niti Vili Beroš strada zbog Ćorušića. Premda je Beroš, kaže jedan naš sugovornik, već dugo na tankome ledu i o njemu se govori kao nekome tko se uopće nije snašao u svome resoru, neće otići zbog nerješavanja skandala koji su se otvorili oko ravnatelja KBC-a Rebro.

U HDZ-u su tema novi članovi Predsjedništva stranke, a govori se da će biti toliko kandidata koliko ih se bira, odnosno da se neće javiti nitko tko nema Plenkovićevu podršku.

Kao mogući novi član Predsjedništva spominje se Marko Marušić, bjelovarsko bilogorski župan, zatim Danijel Marušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija, virovitičko podravski župan, Igor Andrović, zatim saborska zastupnica i liječnica iz Siska koja je bila i kandidatkinja za gradonačelnicu Siska, Željka Josić te varaždinski župan, Anđelko Stričak.

Premda je intencija proširenja Predsjedništva jačanje komunikacijskih kanala s bazom, pa će se zato u njega izabrati lokalni dužnosnici, dio HDZ-ovaca je uvjeren da će među deset novih članova u ovome tijelu mjesto naći i novi ministar gospodarstva, Davor Filipović.

Ukratko, unutarstranačka politika HDZ-a trenutno se bavi, kako to neki tumače, osnaživanjem Plenkovićeve pozicije na čelu stranke i tu nema mjesta bavljenju Ćorušićem.

S ravnateljem KBC-a Rebro ne zamaraju se ni HDZ-ovi koalicijski partneri. - Ministar, inspekcije u Ministarstvu zdravstva i upravno vijeće bolnice trebaju ispitati sve okolnosti oko slučaja Ćorušić. O tome ne znam ništa osim onoga što je objavljeno u medijima - kazao je predsjednik HSLS-a Dario Hrebak. Predsjednik Reformista, Radimir Čačić kaže da je na koaliciji već otvorio temu prava žena na pobačaj. U odnosu na sve kontroverze koje se vezuju uz Ćorušića kaže da krivica nije na njemu, već onima koji ga postavljaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 02:04