TV INTERVJU

Ćorić objašnjavao Vladine mjere, odgovorio i na optužbe o aferi: ‘Uvijek se vodim istim principom...‘

Građani će osjetiti efekte od 1. travnja kada će stupiti na snagu i subvencije i porezne izmjene, kazao je ministar gospodarstva

Tomislav Ćorić

 Damjan Tadic/Cropix

Efekte danas predstavljenih Vladinih mjera komentirao je večeras na RTL-u ministar gospodarstva Tomislav Ćorić. Ministar je potvrdio kako Vlada smatra da je ovaj posljednji paket mjera dovoljan da se amortiziraju inflacijski učinci.

"Kada će građani osjetiti efekte ove mjere? Građani će osjetiti efekte od 1. travnja kada će stupiti na snagu i subvencije i porezne izmjene", kazao je ministar gospodarstva.

Poduzetnici već plaćaju višestruko veće račune i tvrde da se s mjerama kasni jer su oni već počeli plaćati troškove. Ministar odgovara kako je većina država Europske unije prvotno mjere usmjerila na pomoć građanima, a novi paket mjera obuhvaća i jednim dijelom poduzetnike tako da će im se sufinancirati cijena plina na godinu dana. To se odnosi na male tj. mikro poduzetnike.

"Nemoguće je u potpunosti amortizirati ogroman rast plina na tržištu", tvrdi Ćorić.

Što se tiče smanjenja PDV-a na električnu energiju, ministar kaže kako to nije bila opcija jer je Vlada iskoristila druge mjere kako bi porast cijene struje bio znatno manji od europskog prosjeka.

"Od 1. travnja prema našim procjenama doći će do najmanjeg porasta kako cijene električne energije tako i plina za kućanstva", dodao je ministar.

Crne liste

Na pitanje kako će se utjecati na trgovce nakon smanjenja PDV-a, ministar je odgovorio da se s novim mjerama išlo na smanjenje učinka na porast cijena.

U nastavku je odgovorio na pitanje hoće li se raditi crne liste. "Crne liste kao koncept su ideja da se naše gospodarstvo i trgovci trebaju ponašati transparentno. Njihovo objavljivanje će biti u suradnji s Udrugom za zaštitu potrošača u narednom razdoblju, posebice kada se približavamo ulasku u eurozonu. Ideja je da se nikakvo neopravdano povećanje cijena ne događa", objašnjava Ćorić i naglašava kako je uvjeren u to da će građani sami reagirati na povećanje cijena i sukladno s tim promijeniti navike kupovanja.

Jesmo li zakasnili s tom mjerom, cijene rastu već mjesecima, mnoge su zemlje čak zamrznule cijene?

"Ovaj trenutak je izabran jer ovaj paket je dovoljno robustan da zatvori, odnosno da pokrije sve skupine u Republici Hrvatskoj. Cijene su dio paketa. Cijeli paket, po našem mišljenju, donosi vrlo izdašno porezno rasterećenje", smatra Ćorić.

HEP uvođenjem mjere ostaje bez 460 milijuna kuna, a manjak u proračunu, ministar tvrdi, bit će kompenziran kroz gospodarske prihode koji će, vjeruje, biti u porastu te veći od europskog prosjeka.

Opoziv zbog afere Krš-Pađene

Voditelj je ministra podsjetio na današnje riječi Bože Petrova koji je, govoreći o ministru Ćoriću, izjavio: "Nije on samo upleten u aferu, on je i nesposoban. Taj isti čovjek nije znao procijeniti kakvi će biti troškovi energenata, nas je nazivao katastrofičarima. Danas govori da ne zna što ga je snašlo. To je razlog za opoziv. Broj političkih aktera koji sudjeluju u aferama svakim danom je sve veći, broj ministarstava, pravnih osoba. Ja ne znam je li prošao tjedan u zadnjih godinu dana da vladajući nisu uspjeli proizvesti barem jednu aferu".

Ćorić se referirao na riječi Bože Petrova, ponajviše govoreći o njegovoj izjavi da ih je prozivao katastrofičarima jer su rekli da će cijena plina narasti za 70 posto, i kazao kako će cijena plina narasti na temelju novih mjera svega 20 posto za kućanstva.

"Moj rad se prosuđuje kontinuirano. Hrvatska je prošle godine doživjela ekonomski rast od više od 10 posto", naglasio je ministar.

Na pitanje je li naložio bivšem zamjeniku Domagoju Validžiću da izda pozitivno mišljenje o projektu Krš - Pađene, Ćorić je odgovorio: "Uvijek se vodim istim principom, ja ni jednom svom suradniku nisam rekao učini nešto nedopušteno".

Na komentar voditelja kako se spominjala nekakva kava na kojoj se dogovaralo, Ćorić tvrdi da nije bilo nikakve kave i da je uvijek na raspolaganju DORH-u te da ga nisu kontaktirali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:11