KRVAVI PIR

ČOPOR VUKOVA KRUŽI OKO KORENICE Posljednjih dana zaklali na desetke ovaca te nekoliko krava i telad: 'Ne prežu ni od približavanja obiteljskim kućama'

 
 www.allover.cc/MEV / allOver Photo / Profimedia

Zima bez snijega, ali s hladnim jutrima, probudila je nagon ličkih vukova koji su posljednjih dana na području Korenice zaklali na desetke ovaca te nekoliko krava i teladi. Stručne službe u Nacionalnom parku Plitvička jezera stanje ipak ne smatraju alarmantnim i potvrđuju da već godinama prate tri čopora koja vladaju tim dijelom Like, piše HRT.

Stočari podno Plješevice muku muče s ličkim predatorima. Zdeno Ramljak iz Korenice kaže da postoji čopor od sedam vukova.

- Oni su viđani. Čak smo ih i snimili. Njih sedam kravu svladaju bez problema, kazao je.

Njegovih 80 goveda, koja su na vanjskoj paši uz zaštitu električnog pastira i pasa, pretrpjelo je napad. Dvije su krave zaklane, a od 1000 ovaca sedam ih je doživjelo istu sudbinu.

- Kad je čopor od sedam-osam vukova i psi se povlače, kaže Ramljak.

Sisak, 220212.

Vukovi su u selu Sasu, opcina Sunja, napali stado ovaca zatvoreno u stalu usred sela. Zaklano je sest ovaca, a jos tri su nasmrt izranjavane. To je prvi put od 1956 godine da su se vukovi pojavili tako blizu Sasu, rekao nam je vlasnik stada Stevo Vukolic, bojeci se za ostatat stoke i pustanja ovaca i svinja na otvoreno polje, sto ce morati uciniti s kopnjenjem snijega. 

Na slici: ubijene ovce.

Foto: Mate Piskor / Cropix
Mate Piskor / Cropix / CROPIX
Ilustracija

Svako toliko stočari se susreću s čoporom. Ponekad ih uspiju rastjerati, a katkad priroda bude jača.

Gozba u selu je jednostavnija

- Dotjerali smo ovce iz polja pošto je bilo gadno vrijeme tu, oni su došli za nama, za ovcama, i oko osam sati oni su uletili, njih sedam, i tri ovce i ovna su zaklali, a imali smo naklanih sedam ovaca, rekao je za HRT Saša Delić iz Grabušića.

Plješevički čopor koji kruži oko Korenice ne preza ni od približavanja kućama i ljudima. Oštećeni pak stočari, ako dokažu da im je stoku napao vuk, dugo čekaju odštetu.

Vuk se uglavnom hrani u šumi, no možda je shvatio da je gozba u selu mnogo jednostavnija.

- Vuk najčešće koristi svoj prirodni plijen, a u nedostatku tog prirodnog plijena on se rijetko, ali se događa, odvaži i uhvatiti koju domaću životinju, rekao je Nikola Magdić, voditelj Odjela šumarstva JU NP Plitvička jezera.

U Parku kažu da su evidentirali tri čopora na širem području. U nekima je pet, a u nekima i do osam jedinki. Godina je duga, prava zima još nije ni počela, a lički stočari, kao i temperature noću, već su u debelom minusu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 03:22