USRED 'AFERE PLANINSKA'

Čobanković: Ostajem u politici, ali se neću kandidirati za mjesto u vrhu stranke. Mandat ću odraditi pošteno

'Ostajem saborski zastupnik i predsjednik Odbora za poljoprivredu i taj ću mandat odraditi pošteno'
Zagreb, 260412.Hrvatski sabor, press konferencija saborskog zastupnika HDZ-a i bivseg ministra poljoprivrede Petra Cobankovica.Na fotografiji: Petar Cobankovic.Foto: Admir Buljubasic / CROPIX
 Admir Buljubašić / CROPIX

ZAGREB - Bivši ministar poljoprivrede HDZ-ovac Petar Čobanković koji se posljednjih dana našao u središtu korupcijske afere zbog slučaja 'Planinska' ostaje u politici, ali se neće kandidirati niti za jednu dužnost u stranci. Čobanković je trenutno na funkciji potpredsjednika HDZ-a, a upravo zbog slučaja Planinska ne namjerava se ponovno natjecati niti za jedno mjesto u stranačkom vodstvu .

Najavio je to danas sam Čobanković, koji, međutim, o slučaju Planinska nije želio govoriti.

- Radi se o uskočkom predmetu pa ne mogu govoriti o detaljima, ali ponovit ću svoj stav da svugdje gdje postoje bilo kakve sumnje nezavisne institucije trebaju ispitati i procesuirati one koji su radili nezakonito. Zalažem se za to da nema nedodirljivih i da svatko mora odgovarati za ono što je radio, rekao je Čobanković.

A budući da je povezan sa slučajem Planinska, ne želi, naglašava, opterećivati stranku sa svojim problemima.

- Zato se neću kandidirati za mjesto u vrhu stranke. A kad razriješim svoje probleme stavit ću se na raspolaganje stranci. Ostajem saborski zastupnik i predsjednik Odbora za poljoprivredu i taj ću mandat odraditi pošteno i korektno, objasnio je.

Također je najvrućije demantirao medijske napise kako su njegovi sinovi kupili te kasnije prodali zemljište na trasi brze ceste za Ilok.

- To nije istina, ni ja ni moji sinovi s tim nemamo nikakve veze. Ako se nastavi ovakva praksa lažnih objeda na moj račun, morat ću tražiti zaštitu institucija, rekao je, aludirajući kako će podnijeti sudske tužbe.

Kosor: Čobanković je donio dobru odluku

ZAGREB - Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je danas da je potpredsjednik stranke Petar Čobanković, svojom odlukom da će ostati u politici kao zastupnik HDZ-a, ali da se neće kandidirati ni na jednu stranačku funkciju kako HDZ ne bi opterećivao problemima koje ima zbog afere Planinska, opravdao njezina očekivanja da će učiniti ono što smatra da je najbolje za HDZ i Hrvatsku.

"Kao što sam i jučer rekla, promišljajući o tome što bi Čobanković mogao napraviti, rekla sam da će sigurno napraviti ono što smatra da je najbolje za HDZ i najbolje za Hrvatsku, svakako i kao političar s dugim stažom. To je i učinio", izjavila je Kosor novinarima u Saboru, komentirajući Čobankovićevu odluku.

Kazala je da je s Čobankovićem danas razgovarala te da je donio dobru odluku, jer će i kao saborski zastupnik, što je označila velikom i važnom dužnosti, imati prostora raditi i zastupati interese stranke, posebno u područjima za koja je stručan, poput poljoprivrede.

Novinarima je izjavila i da joj je žao što Čobanković neće ostati u vrhu HDZ-a, prije svega zato što ga smatra dobrom osobom te stručnjakom, a osobito cijeni njegovu izjavu da je legalist te da i u svom slučaju podupire rad Državnog odvjetništva i policije, odnosno svih tijela koje moraju rasvijetliti svaku nedoumicu.

"Važno je da i Čobanković misli tako i da to podupire i u ovom slučaju u kojem se spominje", kazala je, dodavši kako bi bilo dobro da i on da svoj doprinos na unutarstranačkim izborima 20. svibnja, ali vjeruje da će za to još biti vremena.

Upitana koliko cijela priča o navodnoj povezanosti Čobankovića s aferom Planinska te suđenje HDZ-u u slučaju Fimi medije šteti situaciji unutar stranke, Kosor je odgovorila kako sigurno ne donosi nikakvu korist, ali i pokazuje da HDZ ima snagu koju druge stranke nisu pokazale.

Naglasila je da je HDZ dugo bio na vlasti te da u tom smislu i ima najveću odgovornost, pa smatra kako bi za stranku bilo dobro da sve ono što još nije nerazjašnjeno bude razjašnjeno",

"Sigurno da činjenica da se stranci sudi nije dobra, ali mislim da ćemo znati podnijeti taj teret i ono što sam apsolutno sigurna da ćemo iz svega toga izaći jači ako bude pameti i ako budemo svi jednako snažno radili za stranku, a ne za osobne interese, za promicanje osobnih interesa ili stjecanje bilo kakvih fotelja, odnosno dužnosti u stranci. Svatko mora u ovom trenutku pokazati u tom procesu koji je još pred nama koliko je spreman dati za HDZ, a ne oduzimati od stranke", poručila je.

"To je neka vrsta procesa koji vodi u dobrom smjeru. Mislim da ćemo imati dodatnu jačinu i da ćemo moći na kraju reći da smo imali snage i hrabrosti urediti svoju kuću, a onda i hrvatsku kuću", dodala je Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:52