MINISTAR BANOŽIĆ

‘Članu Glavnog stožera nikad nisam izdao odluku gdje će stajati, a tu ovlast nema ni predsjednik‘

Kaže kako se Hrvatska vojska koristi temeljem odluke ministra, a temeljem koje se dalje izdaje zapovijed načelnika Glavnog stožera
Mario Banožić
 Vlado Kos/Cropix

Ministar obrane Mario Banožić komentirao je izjavu predsjednika Zorana Milanovića koji je rekao kako razmišlja o tome da vojska ne sudjeluje u obilježavanju VRO Bljesak u Okučanima, 'kako bi ih se zaštitilo od politizacije'.

- Način polaganja vijenaca u kojem vojnici moraju tamo stajati satima dovodi ih u neugodnu situaciju. Tako da mislim da ću im reći da ostanu doma, da ih naprosto zaštitimo od politizacije, rekao je Milanović.

Banožić kaže da je s predsjednikom o tome razgovarao prije nekoliko dana, piše N1.

- Rekao sam da nikad nisam izdavao odluku o tome gdje će zapovjednici biti, pa neću ni sada. Hrvatska vojska će prisustvovati temeljem odluke ministra obrane po članku 54., gdje je raspisano pod kojim uvjetima se daje vojska, a u ovom slučaju to je počasni vod, polaganje vijenaca. To obilježava svaki protokol, kaže ministar obrane i dodaje da je obilježavanje VRO Bljesak bitan događaj za hrvatsku povijest.

- Svi svojim primjerom moramo pokazati dostojanstvo da bi generacije učile o hrvatskoj povijesti i ponosile se, kao mi koji smo osjetili jedan dio rata. Članovi Glavnog stožera moraju se pojaviti u onom obliku kako se osjećaju. Mnogi zapovjednici su bili pripadnici gardijskih postrojbi, sudjelovali su u Domovinskom ratu i siguran sam da osjećaju posebnu čast kod sudjelovanja u takvim događajima, kazao je Banožić, prenosi N1.

Na pitanje tko u mirnodopskim razdobljima zapovijeda vojnicima te može li predsjednik Republike neposredno zapovijedati, Banožić kaže da su uporaba i korišenje oružanih snaga definirani u izmjenama zakona iz lipnja 2013. godine.

- Hrvatska vojska se koristi temeljem odluke ministra, temeljem koje se dalje izdaje zapovijed načelnika Glavnog stožera. Mislim da je put jasan, sve ostalo je stvar poštivanja ustavnih odredbi. Članu Glavnog stožera nikad nisam izdao odluku gdje će stajati i neću to činiti ni sada, kaže Banožić i dodaje da temeljem članka 47. tu ovlast nema niti predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 01:15