KONTRA DEKANA

Članovi vijeća FF-a: Šimpraga krši statut Fakulteta i akademske slobode, ne provodi odluke...

Još nje raspisao natječaj za mjesto poslijedoktoranda, nije organizirao rad na reformi studija, nije podnio godišnji izvještaj..
Miljenko Šimpraga
 
 Bozidar Vukicevic/Cropix

Dio članova Vijeća zagrebačkoga Filozofskog fakulteta (FF) zabrinut je jer tvrde da obnašatelj dužnosti dekana Miljenko Šimpraga krši statut fakulteta i akademske slobode, ne poštuje odluke vijeća, što je i razlog da ponovno nisu pristupili glasanju o prijedlogu dnevnog reda.

Članovi Fakultetskoga vijeća FF-a Sveučilišta u Zagrebu Neven Jovanović i Predrag Marković izvijestili su u priopćenju zašto neki članovi toga vijeća, zabrinuti za situaciju na FF-a, na sjednici u srijedu ponovno nisu glasali o prijedlogu dnevnog reda, podsjetivši da je za 20. siječnja ponovno sazvana 3. redovita sjednica vijeća FF-a, koja 16. prosinca prošle godine nije održana jer nisu provedene njihove prethodne odluke.

"Obzirom da nametnuti obnašatelj dužnosti dekana, prorektor Miljenko Šimpraga, iste odluke i dalje odbija provesti, od 87 prisutnih članova glasanju je pristupilo 53 (40 za, tri protiv, deset suzdržanih)", stoji u izjavi.

Navedeno je da su, pred kraj dvosatne rasprave, članovi vijeća iznijeli više prijedloga kako bi vijeće kao stručno tijelo, koje uz dekana upravlja fakultetom, najskorije nastavilo funkcionirati, a na koje pak Šimpraga uopće nije reagirao.

Istaknuto je da vijeće ne može dopustiti da se njegove odluke provode selektivno jer to otvara put da se fakultetom upravlja mimo vijeća. Dodaje se kako uznemiruju i daljnji upravljački potezi o.d. dekana koji, navodi se, "upućuju da on želi promijeniti radno ozračje na fakultetu i, u konačnici, oduzeti nastavnicima i studentima fakulteta akademsku slobodu, a suočen s otporom ne preza od moralnih i emocionalnih ucjena".

"Posebno mučnim smatramo prebacivanje odgovornosti za poslovne odluke koje o.d. dekana može donijeti sam - o pomoći studentima postradalim u potresu, a stavlja ih pred vijeće i apelira na članove da se zbog toga sjednica održi", istaknuto je.

S tim u vezi, podsjeća se da su studenti i zaposlenici FF-a brzim samoorganiziranjem, mimo nesnalaženja nametnute uprave, već prvih dana nakon potresa pokazali spremnost da pomognu stradalim kolegama.

U šest točaka naveli su odluke Vijeća koje, ocijenili su, Šimpraga sustavno ne provodi, među kojima su i da još nje raspisao natječaj za mjesto poslijedoktoranda, nije organizirao rad na reformi studija, nije podnio vijeću ni rektoru Sveučilišta u Zagrebu godišnji izvještaj o radu uprave niti godišnji financijski izvještaj.

Također, nije iznio Pravilnik o radu, niti se na Sveučilištu angažirao oko izjašnjavanja o Statutu fakulteta, suprotno obećanjima vijeće nije dobilo uvid u zajednički plan napredovanja (kadrovski plan).

Kako je istaknuto, zabrinuti članovi vijeća očekuju da o.d. dekana što prije provede spomenute odluke, spremni su i u bilo kojem trenutku omogućiti osnovno stručno funkcioniranje vijeća, a pozdravit će i svaki iskren i partnerski potez zasnovan na međusobnom uvažavanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:20