NOVI REFERNDUM

Novi referendum: Ako dođe do povlačenja tužbe za genocid protiv Srbije Demokratski centar želi referendum

Zagreb, 131111.Parlamentarni izbori 2011.Konferencija za medije u sredisnjici HDZ-a na kojoj su Jadranka Kosor (HDZ) i Vesna Skare Ozbolt (DC) objavile da je potpisan sporazum izmedju HDZ-a i DC-a o pred i post izbornoj koaliciji.Na slici: Vesna Skare Ozbolt.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjevic / CROPIX

Na konferenciji za novinare, koja je održana danas u sjedišu Demokratskog centra, predsjednica stranke, Vesna Škare Ožbolt rekla je kako u stranci smatraju da bi u slučaju povlačenja tužbe za genocid protiv Srbije, za mišljenje trebalo pitati građane, odnosno organizirati referendum.

Naime, nova Vlada je u nekoliko navrata spomenula eventualno povlačenje tužbe za genocid, sa čim se Škare Ožbolt i njezina stranka nikako ne slažu i smatraju da mora biti jasno naglašeno što se u Hrvatskoj zaista dogodilo, odnosno da mora biti jasno postavljeno tko je bio agresor, a tko žrtva. Ono što Demokratski centar najviše smeta je to što se aktualna Vlada navodno koncentrira na riješavanje pitanja potraživanja i obveza koje bi SRJ trebala podmiriti i napravit, ali ne i na pitanje genocida.

U stranci smatraju da pitanje povlačenja tužbe za genocid nije političko, nego pravno pitanje u funkciji utvrđivanja povijesne istine, ali također i da bi čak i odbijajuća predsuda mogla jasno pokazati da je genocidna namjera postojala.

Nadalje, Škare Ožbolt se dotakla ratne odštete, koja iznosi između 32,5 i 35 milijarde eura, kao i eventualnoj naknadi za fizičke osobe i simboličnoj naknadi za Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 14:17