PUNJENJE PRORAČUNA VEĆIM POREZOM

Koliko će život biti skuplji sa 25% PDV-a

 Ranko Šuvar/CROPIX

Nova Vlada najavljuje povećanje PDV-a sa sadašnjih 23 na 25 posto. S druge strane, Hrvatska je obvezna do ulaska u EU ukinuti nultu stopu PDV-a na kruh, mlijeko i lijekove, jer je najmanja stopa u EU pet posto.

Prilagođavanje EU

O povećanju PDV-a je, ozbiljno razmišljala i HDZ-ova Vlada, ali je umjesto njega uvela krizni porez. Tada su najavljivali da bi, ukoliko povećaju PDV za većinu proizvoda i usluga, vjerojatno smanjiti sa 23 na 10 posto za dječju hranu, pelene, meso i mesne prerađevine.

Što će od svega toga učiniti nova Vlada kako bi napunila proračun, koji se mora kresati za najmanje 5 milijardi kuna, uskoro će biti poznato. Zbog ukidanja nulte stope PDV-a Kukuriku koalicija se građanima ne mora pravdati jer je to, upozoravaju stručnjaci, nego cijena ulaska u EU, odnosno prilagođavanje na njezin porezni sustav.

Postoji još jedna varijanta igre s PDV-om, koja bi nas mogla ove ili iduće godine zateći: ako Hrvatska krene primjerima turističkih zemalja iz EU-a u određivanju PDV-a za ugostiteljstvo i turizam, izvjesno je kako ćemo od 2013. plaćati manje za kavu, ručak ili kolače, a znatno više za alkoholna pića.

Visok porez na alkohol

Tako su učinile konkurentske turističke zemlje u kojima je stopa PDV-a na hranu i bezalkoholna pića u rasponu od 5 do 10 posto, dok je porez na alkohol viši od 23 posto. Hrvatska, pak, ima jednu od najviših stopa PDV-a za ugostiteljstvo u Europi: 23 posto PDV-a plus 3 posto poreza na potrošnju.

Donosimo nekoliko primjera kako bismo predočili koliko će poskupjeti neki proizvodi koje svakodnevno koristimo, ako PDV skoči na 25 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 16:51