IZMJENE ZAKONA O KAZNENOM POSTUPKU

HDZ je u tajnosti pripremao rušenje Mladena Bajića... ali su odustali jer bi to svi shvatili kao osvetu

Koalicija je zakon htjela izmijeniti jer misli da daje prejake ovlasti Odvjetništvu. U HDZ-u drže kako bi bilo bolje da Adlešič uoči izbora nije govorila o smjeni Bajića

U posljednjim tjednima zasjedanja Sabora, u vladajućoj koaliciji postojala je prilično snažna inicijativa da se smijeni glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića te da se izmijeni Zakon o kaznenom postupku koji Državnom odvjetništvu , prema njihovu mišljenju, daje prevelike ovlasti.

Izjava Đurđe Adlešič, koja je te informacije potvrdila u autoriziranom intervjuu, potvrđena je, neslužbeno, iz svih većih stranaka još uvijek vladajuće koalicije.

Prema informacijama koje smo dobili, o Bajiću i ZKP-u nikada se nije razgovaralo na službenim sastancima koalicije, nikad grupno, uvijek nasamo s pojedincima iz klubova zastupnika koji su tvorili parlamentarnu većinu u mandatu na izmaku. Neslužbeno, bilo je šest ili osam pojedinačnih sastanaka o čijem sadržaju svi šute jer su održavani u četiri oka.

- Bila bi laž to demantirati, razgovaralo se o Bajiću. Ja sam osobno o tome razgovarao s četiri kolega zastupnika iz redova HDZ-a. Izvješće o radu Državnog odvjetništva za 2010. stiglo je u Sabor još krajem ljeta, i na vladajućoj je većini da ga stavi na dnevni red. Da se razumijemo, nisu to bili službeni razgovori, više je to bilo ispipavanje terena koje su gotovo neprimjetno provodili neki ljudi iz vladajuće stranke - kaže naš izvor iz vladajuće koalicije. Da je dogovor postignut, većina bi ga uvrstila najprije u dnevni red, slijedila bi rasprava, nakon koje izvješće jednostavno ne bi bilo prihvaćeno.

Isti sugovornik napominje da je ideja u startu bila osuđena na propast jer nitko nije imao petlje napraviti nešto što bez osude javnosti nije moglo proći.

- Preblizu su bili izbori. Osim toga, mediji su već tada pisali da je optužnica protiv HDZ-a napisana i da se samo čeka njezina objava, pa su i u HDZ-u shvatili da bi neprihvaćanje Bajićeva izvješća o radu bilo komentirano isključivo kao - osveta.

Što se, pak, tiče izmjena Zakona o kaznenom postupku, informacije nisu tako ujednačene. Jedni tvrde kako je, kad je o izmjenama ZKP-a riječ, bilo samo načelnih razgovora o tome da zakon treba poboljšati, ali da nije bilo govora o detaljima iz kojih bi se bilo što moglo iščitati.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 22:27