OPERACIJA ZBRINJAVANJA

Tri tjedna prije izbora HDZ u državnoj upravi postavlja više od 1000 njima odanih ljudi

Riječ je o najvišim pozicijama u ministarstvima koja nisu podložna smjenama nakon promjene vlasti, čime HDZ svoje ljude trajno zbrinjava
 Davor Pongračić / CROPIX

U prošlih mjesec dana ministar na kraju mandata, Gordan Jandroković, unaprijedio je 156 zaposlenika Ministarstva vanjskih poslova te raspisao interne natječaje u kojima se traži stotinjak diplomata za rad u misijama u inozemstvu, s naglaskom na Bruxelles i Washington. Istinitost tih novosti kandidatkinja za šeficu diplomacije Kukuriku koalicije Vesna Pusić tražila je i dobila na sučeljavanju Jutarnjeg lista o vanjskoj politici. HDZ-ov ministar Jandroković potvrdio je promaknuća i popunjavanje diplomatsko-konzularnih predstavništava u svijetu te naglasio kako je riječ o redovnim napredovanjima.

Začuđena Vesna Pusić

- Jednom ili dvaput godišnje promičemo ljude temeljem njihovih godina radnog staža i uspjeha, a u 2011. ovo je prvi put da sam ih promovirao. Svake sam godine promovirao otprilike jednak broj ljudi - objasnio je Jandroković.

- Ali, ne možete tako! Za tri tjedna su izbori! - začuđeno je uzvratila Vesna Pusić. Napredovanja u MVP-u nisu, međutim, iznimka. U ostalim državnim institucijama, odnosno ministarstvima, agencijama, zavodima, na sve se načine provodi uhljebljivanje kadrova mjesec dana prije izbora...

Osim što se raspisuju javni natječaji za zapošljavanja u državnoj službi, Sabor je na zadnjoj sjednici potvrdio nekoliko imenovanja, Vlada svojim odlukama, koje čak i ne objavljuje u priopćenjima sa zatvorenih sjednica, također kadrovira.

A donošenjem uredbi o unutarnjim ustrojstvima ministarstava na visokim položajima žele “zacementirati”, ako ne ljude iz stranke, onda barem sebi odane kadrove. Primjerice, Ministarstvo unutarnjih poslova u mandatu tehničke vlade pokušat će na javnom natječaju izabrati ravnatelja policije, njegove pomoćnike i zamjenike, a na internom natječaju načelnike 20 policijskih uprava te 193 policijske postaje u cijeloj zemlji zajedno s njihovim popratnim službenicima, čime pokušavaju instalirati 800 svojih kadrova samo u policiji.

Javni natječaji

Sabor je imenovao čak i novu pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova samo tjedan dana prije raspuštanja, premda su na istoj sjednici donijeli zakon po kojemu se ukidaju sva pravobraniteljstva osim pučkog pravobranitelja.

Narodne su novine zakrčene imenovanjima i promaknućima. Vlada je tako na novi četverogodišnji mandat imenovala ravnateljicu Zavoda za zapošljavanje Ankicu Paun Jarallah, a v. d. direktora Agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka Vinka Radića imenovala je u puni mandat.

Provjerenoga HDZ-ova kadra iz braniteljskih udruga, Zvonka Milasa, koji je dvije godine upravljao Programskim vijećem HRT-a, Vlada je postavila na mjesto predsjednika Savjeta HCR-a, a popunili su i mjesta zamjenika ravnatelja Agencije za upravljanje državnom imovinom.

Narodne novine i u posljednjih mjesec i pol dana pune su javnih natječaja na kojima se traže mahom stručni suradnici za ministarstva, agencije, zavode. Ukupno oko 150 ljudi... Također, raspisani su natječaji i za nekoliko mjesta ravnatelja uprava u ministarstvima. Riječ je o najvišim pozicijama u ministarstvima koja nisu podložna smjenama nakon promjene vlasti, čime HDZ svoje ljude trajno zbrinjava.

TEKST U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 02:03