UGLEDNI ANALITIČAR ZA JUTARNJI

Vladimir Gligorov: Hrvatima ni u 2012. neće biti ništa bolje jer nema pravih reformi

Prvi podaci za kolovoz, koji pokazuju pad industrijske proizvodnje od 4,4 posto i smanjenje izvoza za više od 18 posto u odnosu na isti mjesec lani, hladan su tuš Vladi, koja se hvali da je Hrvatska konačno, nakon dvije i pol godine, izašla iz recesije. I dok se Europa i Amerika pripremaju za novi krizni udar, Hrvatska kao da živi u svom svijetu i skrštenih ruku čeka izbore. O tome što nas čeka do kraja ove i u sljedećoj godini razgovaramo s Vladimirom Gligorovom, stručnjakom Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije (WIIW).

Kakve nam poruke nose podaci o padu industrijske proizvodnje i izvoza? Dosad smo vjerovali da izlazimo iz recesije i ulazimo u fazu stagnacije gospodarstva...

- Ne može se previše reći na temelju podataka za jedan mjesec. No, kako sada stvari stoje, rast industrijske proizvodnje za čitavu godinu bit će negativan, a izvoz će vjerojatno jedva biti veći nego prošle godine. Moguće je da se na osnovi toga formiraju pesimistična očekivanja, što se ogleda i u predviđanjima da ove godine jedva da će doći do rast BDP-a. Ova će godina biti stagnirajuća, možda sa statistički irelevantnom pozitivnom stopom rasta, manjom od 1 posto.

Neizvjesni razvoj

Što nam nosi ostatak godine? Mnogi upozoravaju da Europu čeka nova recesija, a mi se za nju baš i ne pripremamo...

- Kretanja u EU su neizvjesna, što obično znači da postoji strah da će ishod biti gori od očekivanog. Nije realno da dođr do radikalnog rješenja dužničke krize u eurozoni, što znači da se rast hrvatskoga gospodarstva ne može oslanjati na povećanje izvoza i na povećana strana ulaganja. Spremnost u tim okolnostima podrazumijeva provedbu strukturnih reformi, a za to u Hrvatskoj zasad nema volje.

Kakvi su izgledi da nam 2012. donese zamjetniji oporavak?

- Mali. Sve će ovisiti o spremnosti i sposobnosti nove Vlade. Ako bi imala ambiciozan plan reformi i promjene ekonomske politike, sljedeća bi godina mogla biti posvećena uspostavljanju temelja za trajniji oporavak. Hrvatskoj je potrebna prava transformacija u odnosu na sistem i politiku koju je uspostavio HDZ. Ima li za to spremnosti i sposobnosti, ostaje da se vidi. Ništa manje od toga, bojim se, ne vodi trajnijem napretku.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 13:25