PRIČA IZ LIBIJE

Hrvatski plaćenik koji je bio Gadafijev specijalist za topništvo: Vojnici su glupi, a eliti su važniji bili raskalašeni tulumi i žene...

Mario je Gadafija napustio prije dva tjedna. Kaže da je dobio informaciju što će se dogoditi...

TRIPOLI - Većinom su bili iz južne Libije i iz Čada. Tek nekolicina bila je iz drugih, južnijih afričkih zemalja. Nisu bili disciplinirani, a bili su preglupi da išta nauče. No sve je još nekako funkcioniralo dok nisu počeli zračni napadi NATO-a - kaže Mario. Tada je sve otišlo k vragu, dodaje.

Mario je Hrvat iz BiH, specijalist za topništvo i borio se u ratu u Bosni, a obučavao je plaćenike pukovnika Moamara Gadafija za borbu protiv libijskih pobunjenika i vodio njihove napade . U glavnom gradu Libije Tripoliju, u koji su prije nekoliko dana ušli pobunjenici, taj 41-godišnjak bio je do prije 12 dana.

Presudio im NATO

- Gadafi bi razbio pobunjenike da se Zapad nije umiješao. Njihovi borci bili su jednako loši kao i Gadafijevi plaćenici, ako ne i gori - rekao je razgovarajući telefonom s novinarom Timea dok se vozio prema libijskoj granici s Nigerom.

On sam prije dva tjedna dobio je upozorenje od ‘kolege’ koji mu je rekao da će se ‘stvari jako brzo promijeniti’ jer su ‘pali neki dogovori’. Kao i brojni drugi ‘gadafijevci’, odlučio je da je za njega rat završen. Više od trećine boraca koji su bili pod njegovim zapovjedništvom dezertirali su već počekom srpnja ili prešli na drugu stranu.

‘Značajan dio ljudi’, kako kaže, pokosile su NATO-ve bombe. Osim NATO-a, režim pukovnika Gadafija urušavao se i zbog unutarnjih svađa, ali i činjenice da su mnogi dotad bili odani Gadafiju samo iz straha, navodi.

Mario je osim terena, u trenucima zatišja upoznao i svijet libijske (gadafijevske) elite i bio gost u Gadafijevom kompleksu u Tripoliju i drugim podzemnim skloništima.

- Život na tim mjestima bio je nestvaran. Tulumarilo se sa ženama, alkoholom i drogama. Jedan od Gadafijevih rođaka odveo me u svoju vilu i ponudio mi sve što želim. Čuo sam priče da se iz zabave pucalo na ljude i da su ih tjerali igrati ruski rulet dok su se gledatelji kladili na ‘pobjednika’ kao na filmovima - tvrdi Mario.

Osobno poznaje pukovnikovog drugog sina Saifa al-Islama kojeg je, kaže, simpatizirao i poštovao. No rivalstvo između Gadafijevih sinova bio je jedan od razloga što je vjerovao da je pukovnikova borba osuđena na neuspjeh.

- Jednom je skoro izbio oružani sukob između Saifovih i Muhamedovih ljudi. Jedna skupina zaustavila je drugu na jednoj od kontrolnih točaka u gradu. Grupi koja je zaustavljena stiglo je pojačanje s teškim naoružanjem. Obje su strane psovale i gotovo je progovorilo i oružje - opisuje Mario. Netrpeljivost Saifa al-Islama i njegova brata bila je očita.

Srpski plaćenici

Prije nego što je Mario napustio Tripoli pokušao je doći do Saifa al-Islama, no nije uspio. Kasnije se taj Gadafijev sin javio muškarcu s kojim je Mario pobjegao iz grada, pitao ih treba li im nešto i rekao da će obitelj ponovno osvojiti cijelu Libiju. Saif je, inače, posjetio Crnu Goru na čijoj je rivijeri, stoji u članku objavljenom u Timeu, proslavio svoj 37. rođendan prije dvije godine. Danas se krije od pobunjenika koji ga love, no i u posljednjem javljanju svijetu od prije nekoliko dana istaknuo je kako će se boriti do kraja i kako vladine snage kontroliraju glavni grad.

Veze između Libije i bivše Jugoslavije, odnosno Tita, bile su čvrste u doba komunizma, a Srbija i danas ima dobre odnose s palom vladarskom obitelji, trenutno gonjenom po Tripoliju, kojeg prema svim izvještajima najvećim dijelom kontroliraju pobunjenici.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 06:50