STRANAČKI UDAR NA BANKARE

SDP: Ako osvojimo vlast, banke više neće moći same mijenjati kamate

Vezivanjem kamatnih stopa uz EURIBOR dobio bi se transparentniji uvid u poslovanje banaka i krediti bi ovisili o europskoj referentnoj kamatnoj stopi
 Ante Čizmić / CROPIX

ZAGREB - Ako na predstojećim izborima pobijedi Kukuriku koalicija, jedan od prvih propisa koji će nova vlast donijeti bit će onaj kojim se ograničava samovolja banaka u kreiranju kamatnih stopa. Naime, upravo u SDP-u razrađuju, kaže Gordan Maras, vezivanje kretanja kamatnih stopa u Hrvatskoj uz EURIBOR, referentnu kamatnu stopu na europskom međubankarskom tržištu.

Utjecaj države

- Država je dosad trebala puno više napraviti u formiranju kamatnih stopa. Banke same formiraju svoje kamatne stope i to nije sporno, ali njihova promjena mora pratiti EURIBOR, čime bi se izravno utjecalo i na visinu kamata - poručuje Maras, dodajući da se prijedlog SDP-a odnosi na zaduženja koje banke odobravaju u eurima, a ne u kunama.

Primjena EURIBOR-a

U praksi, to znači da bi banke zakonom bile obvezne kretanje svojih kamatnih stopa podrediti promjeni EURIBOR-a. Građanima bi to omogućilo znatno transparentniji uvid u kretanje cijene novca, koji plaćaju bankama.

Veću ulogu države u segmentu reguliranja financijskog tržišta zagovaraju i drugi oporbeni čelnici. Tako, primjerice, Radimir Čačić, šef HNS-a, smatra da država još ima dovoljno prostora za bolje uređenje financijskog tržišta, a sličnog je stava i Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a. Goran Marić, saborski zastupnik HDZ-a, podsjetio je da je i sam više puta upozoravao na to da banke ne smiju jednostrano mijenjati razinu kamatnih stopa. - Pogubno je da se bankama dopustilo da samostalno mijenjaju kamate i da imaju toliku ulogu - poručuje Marić. Friščićevu izjavu u Globusu da DORH treba pročešljati i HNB Marić podržava, a oporbenjaci pak odbacuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 21:02