UTJERIVANJE DUGA

HRT-ovcima kasni plaća zbog ovrhe

Plaće će isplatiti od 8. kolovoza nadalje, ovisno o tome kako će pristizati novac od pretplate
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - HRT-ovcima će ovog mjeseca zbog ovrhe Porezne uprave, koja im je ispraznila rezerve na računu, kasniti isplate plaća, što je do očaja dovelo gotovo sve zaposlenike, a naročito one koji su kreditno zaduženi. Plaće koje se na javnoj televiziji u pravilu isplaćuju do 5. u mjesecu, u kolovozu će na račune sjesti od 8. nadalje, ovisno o prikupljenoj RTV pristojbi.

Neplaćeni PDV iz 2002.

Sve se to dogodilo zbog toga jer je Porezna uprava sjela na račune HRT-a i ovrhom odlučila naplatiti 38,8 milijuna kuna duga iz 2002. godine, koji je nastao uglavnom zbog neplaćanja PDV-a. Spor oko tog duga vodi se na Upravom sudu, jer se HRT žali da dugovanje prema tadašnjem zakonu ne postoji, te da je sada već u zastari. Međutim, ta žalba nije odgodila provedbu ovrhe.

Nije to sve. Oblaci se nadvijaju nad Prisavljem i zbog duga vrijednog 77 milijuna kuna, 20 milijuna kuna glavnice i 55 milijuna kamata), nastalog između 2004. i 2008., koji će HRT, nakon što je iskoristio mogućnost reprograma, morati platiti u roku od 30 rata.

- Stanje na našim računima zapravo i nije tako katastrofalno, jer smo se bili pripremali za ovaj financijski udar, te smo sredstva za to, uvjetno rečeno, “rezervirali”.

Velika akcija

Što se plaća tiče, iznos za njih prikupljamo iz tekuće likvidnosti - kažu s HRT-a, koji je u prva tri mjeseca ove godine pokrenuo više od 53.000 ovršnih zahtjeva. Na udaru ovrhe su svi koji pristojbu nisu platili šest mjeseci, a dug im je veći od 200 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 17:26