OD IDILE DO SUKOBA

Premijerka zabranila HDZ-ovcima da se pojavljuju s Josipovićem

Kako se narušavao odnos Banskih dvora i Pantovčaka

ZAGREB - Ona bi njega najradije utopila u čaši vode - tako nam je nedavno jedan sugovornik s Pantovčaka opisao odnose predsjednika Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor. Dok je Josipović u prvoj godini mandata bio prilično blagonaklon prema premijerki, u posljednjih nekoliko mjeseci njihovi su odnosi sve zategnutiji.

Iznimno popularan

Premda još nisu na razini na kakvoj su znali biti odnosi bivšeg premijera Ive Sanadera i predsjednika Stipe Mesića, nisu ni daleko od toga.

Sukob se rasplamsao na pitanju datuma izbora: najprije je Kosor prozvala Josipovića da se miješa u izbore, na što joj je on poručio da bi trebala znati što piše u Ustavu, koji jasno propisuje da je predsjednik taj koji određuje datum izbora i raspisuje ih, da bi mu Kosor uzvratila - nemojte biti nervozni.

- Čini se da je premijerka nervozna, a ne predsjednik, i to zbog predizborne kampanje. Može se očekivati da će ona predsjedniku stalno spočitavati da navija za oporbu i slično. Međutim, sve što Josipović čini u interesu je građana, a ne zato da bi se svađao s Vladom - rekao nam je jučer jedan od Josipovićevih bliskih suradnika.

Ljudi iz njegova bliskog kruga slažu se kako je vjerojatno Jadranki Kosor velika kost u grlu i Josipovićevih 85 posto potpore koju, prema svim istraživanjima, uživa među građanima.

- A to nisu samo birači oporbe već i HDZ-a - objašnjava nam jedan iz tima u Uredu predsjednika.

Konzultacije stranaka

Premijerka je, kažu nam na Pantovčaku, vjerojatno očekivala da će Josipović biti predsjednik koji će samo sjediti u svom uredu, malo putovati i ne kritizirati - pogotovo ne Vladu.

- A on je odlučio koristiti svoje ustavne ovlasti - procjenjuje naš sugovornik.

- Mislim da je sve počelo kada je predsjednik zbog facebook prosvjeda pozvao parlamentarne stranke na konzultacije - procjenjuje naš izvor. Otada do danas nesuglasice su se zaredale - predsjednik je ocijenio da gospodarski program ne daje rezultata, zatim je sazvao Vijeće za nacionalnu sigurnost zbog optužbi Damira Polančeca da je ravnatelj policije dao nalog za pisanje anonimnih prijava protiv čelnika oporbe, zatim je premijerka njemu vratila usprotivivši se dolasku Borisa Tadića na Dan državnosti te je organizirala paralelnu proslavu u Vukovaru na koju je predsjenik poslao svoje izaslanike.

Zabrana za Mesića

Posebno ju je, kako doznajemo u HDZ-u, pogodilo kada je Josipović potvrdio kako je u njegovim ovlastima određivanje onoga tko će potpisati pristupni ugovor. Kosor je, kažu nam, uvjerena da Josipović sve radi za korist šefa SDP-a Zorana Milanovića. Zato vjerojatno HDZ-ovcima i ne dopušta da se pojavljuju s predsjednikom.

- Tako je čak i ministru kulture Jasenu Mesiću zabranila da dođe na događaj na kojem je bio Josipović - kažu na Pantovčaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 21:28