POZDRAV ROVINJU

Japan Tobacco tužio TDR: Ne daju da naše cigarete idu na police. Moguća kazna: 1,2 milijarde kn

Neka regulator napravi uvid u tržište i odluči, rekao je predsjednik Uprave TDR-a Davor Tomašković

ZAGREB - Japan Tobacco International podnio je prošli tjedan tužbu Agenciji za zaštitu tržišnoga natjecanja protiv Tvornice duhana Rovinj sa tvrdnjom da je TDR sklopio nedopuštene ugovore s iNovinama (u vlasništvu Adrisa), Tiskom i Konzumom (u vlasništvu Agrokora), Mercatorom-H i Ultra Grosom, čime je narušena slobodna tržišna utakmica.

Dio od prometa

U tužbi koju je JTI poslao AZTN-u stoji kako na policama njihovih maloprodajnih mjesta nema cigareta JTI-ja, a požalili su se i na ugovore o najmu i marketinškim uslugama, prodaji i ulistavanju duhanskih proizvoda na police itd.

Ukoliko Agencija, kojoj je na čelu Olgica Spevec, u idućih deset mjeseci (koliko ima rok da utvrdi ima li osnove za ovu tužbu), donese odluku da su ove optužbe istinite TDR bi mogao, prema novom zakonu o tržišnom natjecanju dobiti kaznu od 10 posto prometa u prethodnoj godini. To bi prema slobodnoj procjeni bilo oko 1,2 milijardi kuna.

Rok za odluku

Isto tako kaznu bi mogli dobiti i trgovci. U AZTN kažu kako se ne radi o tužbi nego o incijativi koju je JTI poslao Agenciji. Pred nama je da u zakonskom roku utvrdimo da li u novoj incijativi ima istine, nakon čega slijedi ili donošenje odluke ili odbacivanje incijative, pojasnili su u AZTN u kojem su nam neslužbeno potvrdili kako je tužba u Agenciju stigla tek nakon što je to najavljeno preko medija.

To bi se moglo smatrati i svojevrsnim pritiskom na njih. Tri multinacionalne kompanije JTI, British American Tobacco i Philip Moriss već nekoliko godina pokušavaju “nagristi” tržišni udjel od 80 posto koje TDR ima u Hrvatskoj, a isto tako želja im je da TDR uzmu udjel u cijeloj Jugositočnoj Europi koji je oko 25 posto.

Ne mogu vidjeti tužbe

Predsjednik Uprave Tvornice duhana Rovinj (TDR) Davor Tomašković izjavio je prije nekoliko dana pred novinarima u Rovinju da TDR-ova konkurencija preko medija i pritiscima na regulatora želi doći do povoljnih tržišnih pozicija.

-Predlažemo da regulator napravi uvid u tržište i donese odluku-, kaže Tomašković, te dodaje kako TDR te tužbe ne može vidjeti, međutim iz onog što su pročitali u medijima očito je da su se oni potrudili da se to čim prije pojavi u medijima.

Nepodnošljiv pritisak

U TDR-u tvrde kako posluje u skladu sa svim propisima Hrvatske, a tužbe doživljavaju kao nepodnošljiv pritisak na TDR i pokušaj da se netržišnim sredstvima ostvari što bolja tržišna pozicija. Tri globalna proizvođača cigareta već nekoliko godina indirekno upozoravaju kako im je teško poslovati u Hrvatskoj zbog snažne pozicije TDR-a.

Iako sve tri kompanije prodaju svoje cigarete, tvrde da su im prodajna mjesta teško dostupna i da TDR svojim vezama i utjecajem opstruira njihove proizvode. O tome ne žele otvoreno govoriti, dok s druge strane u TDR-u tvrde da igraju pošteno. U JTI, koji je tužbu poslao ističu kako očekuju da će hrvatske institucije postupiti u skladu s mjerodavnim zakonom te osigurati uspostavljanje pravedna tržišnog natjecanja na tržištu cigareta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 23:42