MLADI NA VELESAJMU

Briga nas za kišu i smještaj, došli smo zbog njega!

Ni loše vrijeme ni spavanje u vrećama nije pokvarilo odlično raspoloženje među mladima

ZAGREB - Iz paviljona u kojem se čuje pjesma izlazi pedesetak mladih, koji iz svega glasa pjevaju i grle se. Svi su nasmiješeni i mašu grupama koje su tek stigle. Polako kreću prema trgu. Žele stići što prije kako bi zauzeli dobra mjesta i vidjeli Papu, čiji dolazak očekuju već mjesecima.

Zavladala euforija

Tako je jučer izgledao Zagrebački velesajam, na koji su jučer ujutro i rano popodne stizali autobusi s mladima, kako iz naše zemlje tako i iz susjednih. Razlikovati ih se moglo samo po nazivima župa na njihovim majicama.

Prva grupa koja je stigla u paviljon 9 bila je Franjevačka mladež iz Rijeke. Smještaj ih nije iznenadio, jer su navikli na vreće za spavanje. Nisu došli zbog smještaja, nego zbog Svetog Oca.

- Euforični smo! To što Papa dolazi je pravi blagoslov, a ja nemam riječi da izrazim koliko me raduje što sam u Zagrebu i što ću biti na misi koju će on služiti. Svi smo jedva čekali ovaj dan - kaže Damir Molnar dok s prijateljima raspakirava stvari i smješta ih u kut dvorane koja im je namijenjena.

U susjednom paviljonu taj su posao već obavili mladi iz Splita, koji su stigli nešto ranije.

- Upravo idemo na Zrinjevac i jako smo uzbuđeni! Nas 50-ak došlo je busom, a mjesecima smo maštali o ovom danu. Samo da nam ga kiša ne pokvari - kažu Nikolina Petričević i Angelo Gale, mladi par iz Splitsko-makarske nadbiskupije.

Kiša ne uznemirava mlade iz Sisačke biskupije, kojih je došlo 600-tinjak.

- Malo ćemo se zagrijati šetnjom, a onda ćemo biti na misi. Nakon nje planiramo se vratiti u paviljone i dobro se zabaviti. Neki su ponijeli gitare pa ćemo pjevati i plesati - kažu dvije Lorene.

Molitvom protiv kiše

Grupa koja je došla iz Mostara kaže da su se molili da kiša ne padne, jer bi to moglo malo pokvariti svečanost.

- Nadamo se da neće padati. Ipak, nama je važno da smo ovdje, a meni se sviđa što smo svi skupa: spavamo blizu jedni drugima i zato osjećam naše zajedništvo. A to je najvažnije - kaže 40-godišnja Marina Arar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 18:22