NOVI ZAKON

I dalje zovite prijatelje za sve popravke

ZAGREB - Kak ova vlast misli da ti smije pomagat u berbi samo sused kaj ti živi bliže od 500 metri? Pa svaki pošteni Zagorec s takvim susedom vodi bar jednu sudsku parnicu. Komentiraju tako duhoviti Zagorci Zakon o zabrani i sprečavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti koji je propisao čak i najveću udaljenost na kojoj smiju živjeti susjedi spremni pomoći.

- U javnosti se može pročitati svašta, ali sve to oko 500 metara je irelevantno. Inspektori neće obilaziti vinograde niti će zvoniti na vrata svako malo i provjeravati je li u stanu majstor koji ne posjeduje dokaz da je tu djelatnost registrirao - pojašnjava državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Tihana Kraljić.

Rad na crno

- Ako netko radi nešto “na crno”, onda se možda oglašava u oglasniku. Dosad inspektori nisu imali zakonsko uporište pokucati takvima na vrata, a sad hoće. Ako u nekom dvorištu živi autolimar i ima 20 automobila pred garažom, inspektor će doći, kaže Kraljić.

Ili, recimo, frizerka koja radi prijavljeno u svom salonu i plaća poreze zna da u zgradi do, u svom stanu, ilegalno radi frizerka bez dozvola za rad. Onda će ta frizerka, vjeruju u Ministarstvu, prijaviti nelojalnu konkurenciju.

- Nitko neće, nastavlja Kraljić, kažnjavati osobu koja prijatelju, udaljenom 20 ili 30 kilometara, popravi perilicu za rublje ili zamijeni utičnicu.

Problemi inspektora

Primjena zakona definitivno će biti problem, govore neslužbeno službenici Ministarstva gospodarstva, ističući kako je zakon gotovo neprimjenjiv.

Inspektor sigurno neće svako malo zvoniti na vrta stanova, pa im ostaje tek da kontroliraju adrese na kojima su bili prijavljeni obrti koji su u velikom broju zatvarani.

Naime, i u Obrtničkoj komori postoje indicije da je veliki broj tih obrta nastavio raditi “na crno” kako bi si, izbjegavanjem plaćanja poreza, povećali zaradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 19:06