SAMO ZA LABARATORIJ

S e-uputnicama možete samo do domova zdravlja

 Boris Arbanas/CROPIX

ZAGREB - Nakon što su u primarnu zdravstvenu zaštitu uvedeni tzv. e-recepti, krenule su i e-uputnice. No, e-uputnice ne vrijede za obavljanje pregleda ili dijagnostike u bolnicama, kako su to neki shvatili, već isključivo za one u laboratorijima domova zdravlja.

Primjerice, a kad pacijent dođe vaditi krv ili treba dati urin, umjesto da donese internu uputnicu u laboratorij to će učiniti njegov liječnik putem interneta. Na isti način liječniku će stići nalazi za traženu uslugu.

Osim toga, zasad ni e-recepte ni e-uputnice za laboratorij ne mogu ispisivati ginekolozi i pedijatri u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali očekuje se da će za desetak dana i oni imati tu mogućnost.

Uvijek novi nalog

Liječnici upozoravaju da im i za elektroniku također treba vremena jer za svaku narudžbu moraju otvarati novi nalog za novog pacijenta. Dio liječnika pak, kada je riječ o e-receptu, ne želi primati telefonske narudžbe lijekova jer kažu da im se na taj način komplicira posao - u čekaonici su pacijenti, a liječnik je za to vrijeme na telefonu.

Zovu dok je gužva

- Imala sam već 80-ak pacijenata. Nemoguće je paralelno primati narudžbe telefonom i istodobno raditi s pacijentima u ambulanti”, objašnjava dr. Ines Gluhak iz Doma zdravlja u zagrebačkim Dugavama.

- Što se tiče e-uputnice za laboratorijske pretrage njih liječnik neće moći ispisivati nakon telefonskog poziva jer se mora obaviti liječnički pregled - pojašnjava dr. Gluhak.

Što su e-recepti i e-uputnice i kako se sada podiže lijek

Po bespapirne ili e-recepte pacijenti ne moraju dolaziti u ordinaciju osim ako to ne traži liječnik

Nakon narudžbe lijeka odlazi sa zdravstvenom iskaznicom u ljekarnu i podiže lijek

E-uputnice zasad će funkcionirati samo na relaciji obiteljski liječnik - laboratorij u domovima zdravlja za krvne pretrage i analizu urina

PACIJENTI O E-SUSTAVU

Slavko:

Već sam koristio uslugu e-recepata i čini mi se da će to biti dobro. Jedino je problem što moram malo dulje nazivati liječnicu jer su brojevi zauzeti više nego prije.

Ljerka:

Došla sa na kontrolu s kćerima. Baš za njih sam nedavno dobila e-recept za antibiotike i to je bilo dobro jer sam brže došla do lijeka bez čekanja u ambulanti.

Teresa:

Imam primjedbu jer se nova doza lijeka ne može dobiti prije nego li se potroši ona ranije propisana. Kako mi je sin u inozemstvu, moram podići recept i poslati mu lijek pa mu kasni terapija.

Tatjana:

Čula sam za e-recepte, ali nemam iskustva. Možda će to biti dobro, ali vjerojatno ću tek na vlastitoj koži osjetiti je li to dobro ili ne. Zasad sam za sve što mi je trebalo dolazila u ambulantu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 02:48