APSURDNA PRESUDA

Mora vratiti milijun kn, a nije kriv. Kako?

Krivi su direktori Kabe koji su otpisali kredit, a ne njegov korisnik koji mora vratiti oprošteni iznos
 Pušić/CROPIX

KARLOVAC - Prošlo je više od godinu dana otkako je Ante Ujević, sudac Županijskog suda u Karlovcu, nepravomoćno osudio vodeće ljude Karlovačke banke zato što su 1998. godine pogodovali poznatom karlovačkom poduzetniku Nikoli Hanželu te mu praktički otpisali 1,1 milijun kuna duga, oštetivši za taj iznos banku koju su vodili.

Prvookrivljeni umro

Zbog teške bolesti prvookrviljenog Vladimira Tvrdinića, tadašnjeg predsjednika Uprave banke, postupak se vodio odvojeno. Zanimljivo je da su osuđenici u svojoj obrani krivnju prebacivali na Tvrdinića, koji je umro baš u tjednu u kojem su oni proglašeni krivima. Bivšim članovima Uprave Karlovačke banke Danku Seiteru, Miji Bursiću i Sandi Cvitešić zbog zloporabe položaja i ovlasti dosuđena je 2-godišnja zatvorska kazna, a Ivanu Butkoviću, bivšem direktoru KABAH-a, poduzeća u vlasništvu Karlovačke banke, koje je na sebe pruzelo sporni kredit, godinu i šest mjeseci.

Posao mu procvjetao

Nikola Hanžel, korisnik spornoga kredita, mora vratiti sporni iznos, ali nije kazneno odgovoran. Zanimljivo, u inkriminirano vrijeme Hanžel nije bio samo vlasnik obrta Hanžel i Lana-karlovačke tiskare, nego i predsjednik Skupštine Karlovačke banke.

Nikola Hanžel oslobođen je krivnje jer sud nije našao dokaze da je on pomagao direktorima banke da otpišu njegov kredit. Hanžel se pravdao da je pokojnom Tvrdiniću pod dug nudio svoje dionice Karlovačke banke, kao i svoje Lana-Karlovačke tiskare, ali da je bio odbijen. Tijekom postupka je rekao da mu je dug vjerojatno otpisan.

Dodao je da se tada tako radilo, kako mu je rekao Tvrdinić, po nalogu HNB-a. U konačnici je ustanovljeno da se ugovorom, kojim je KABAH zaobilazno preuzeo otplatu Hanželova duga, tadašnjem čelniku Skupštine Hanželu htjelo oprostiti dugovanje. No, dogodio se nepredviđen splet okolnosti. KABAH je ostao bez novca koji je namaknut prodajom 58 posto udjela KABAH-a u Karlovačkoj industriji obuće, i to poduzetniku Walteru Wolfu. Hanželov posao je nakon toga procvjetao, a on je bio i jedan od donatora predsjedničke kampanje Andrije Hebranga i Nadana Vidoševića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 12:49