TONE ZAPISA

Najviše je rekao Barišić: Ivi sam u koferima donio 30 milijuna

SPLIT/RIJEKA - Političari, ministri, direktori javnih tvrtki i gospodarstvenici, u svojstvu uhićenika ili svjedoka, istražiteljima su ispričali mnoštvo detalja o načinu na koji je djelovao Ivo Sanader .

Tako je istraga o Fimi-Mediji otvorena zahvaljujući inicijalnom iskazu Damira Mihanovića , bivšeg člana Uprave Croatia osiguranja, pred USKOK-om. Upravo je Mihanović istražiteljima ispričao o sastanku održanom u travnju 2007. u Vladi na koji je Sanader pozvao direktore javih i državnih tvrtki i naredio im da se odazovu pozivu ravnatelja carinske uprave Mladena Barišića i tom prigodom spomenuo ime tvrtke Fimi-Media.

Mladen Barišić, bivši ravnatelj carinske uprave i HDZ-ov rizničar, prema neslužbenim informacijama uskočkim je istražiteljima ispričao puno o poslovima Fimi-Medije.

Nema brige

Prema navodima Vjesnika, Barišić je istražiteljima uz ostalo izjavio: “Ivi Sanaderu sam u koferima u njegovu kuću u Kozarčevoj te u ured u središtu stranke, u razdoblju od tri i pol godine, odnio više od 30 milijuna kuna izvučenih iz Fimi-Medije. Pri isporukama novac nisam brojao, a nije ga brojao ni on. Samo je znao reći da novca treba i da ga probam nabaviti što više. Pravdao je to raznim razlozima, te mi rekao da se ne brinem, da on zna što će s novcem.”

Nevenka Jurak , vlasnica Fimi-Medije, odlučila je progovoriti nakon pritvaranja njezina prijatelja Mladena Barišića iako se prva dva mjeseca provedena u pritvoru branila šutnjom. U iskazu je prema neslužbenim informacijama ispričala kako je Fimi-Media poslovala s državnim tvrtkama i ministarstvima, te koliki dio novca je preko Mladena Barišića slala Sanaderu.

SVE O SKIDANJU IMUNITETA IVI SANADERU PROČITAJTE U SPECIJALU JUTARNJEG.HR

Ivica Kirin, bivši ministar unutarnjih poslova a danas gradonačelnik Virovitice, istražiteljima je priznao da je kao ministar s Fimi-Medijom sklopio ugovor vrijedan 26 milijuna kuna, od čega je veći dio i realiziran u njegovu mandatu.

Pri tome se, kako se neslužbeno doznaje, nije libio teretiti bivšeg premijera Ivu Sanadera.

Protuzakonite isplate

Darko Beuk, bivši direktor Hrvatskih šuma i jedan od sudionika sastanka u Vladi održanog u travnju 2007., koji je poslovao s Fimi-Medijom, po neslužbenim navodima također je u iskazu, osim Barišića i Jurak, spominjao i bivšeg premijera Sanadera.

Damir Polančec je na suđenju zbog protuzakonite isplate 500.000 kuna iz državne blagajne za lažnu stručnu studiju vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću ustvrdio da je Ivo Sanader od njega tražio da riješi problem radnika Borova srpske nacionalnosti riječima: “Riješi to i potroši što manje novca”.

Mravak radio isključivo po nalogu Ive Sanadera

Ivan Mravak, bivši direktor HEP-a, USKOK-u je ispričao da je potpisujući 2007. ugovor HEP-a s TLM-om o prodaji struje kojim je HEP oštećen za oko 600 milijuna kuna izvršavao naloge u prvom redu predsjednika Vlade Ive Sanadera.

Sastanci vezani uz pripremu tog ugovora, prema Mravkovu iskazu, organizirani su telefonskim pozivima iz Sanaderova kabineta. Sanader održao uvodno izlaganje, a potom bi znao napustiti sastanak i vođenje prepustiti Polančecu. No, pred kraj bi se vraćao, dobio sažetke rasprave i potom donosio zaključke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 05:33