NOVI TREND

Gradonačelnik Đakova: Ledo će dočekati 3 lokacije

ZAGREB - Izjava predsjednika Uprave Agrokora Ivice Todorića da namjerava Ledo preseliti iz Zagreba u Đakovo iznenadila je gospodarske krugove u Slavoniji. Gradonačelnik Đakova Zoran Vinković kaže da na području grada postoje tri lokacije gdje bi Ledo mogao biti preseljen. Neslužbeno doznajemo da Agrokor trenutačno tek ispituje teren, a područje oko Đakova idealno mu se uklapa u planove zbog prometnih koridora, jeftinije radne snage, nižih troškova i sirovinskog područja.

Već mogu početi gradnju

- Do mene je došla informacija o toj namjeri Agrokora, a ako se to uistinu i dogodi ne moram pojašnjavati što bi to značilo za Đakovo i Slavoniju u cjelini - kaže Vinković.

- Imamo potpuno riješenu komunalnu infrastrukturu i opremljenu poduzetničku zonu u Piškorevcima na površini oko 20 hektara i tamo bi se praktički već sada moglo početi graditi. Ne znam je li to dovoljno velika površina, ali s druge strane krenuli smo u projekte dviju novih poduzetničkih zona. Jedna je u Širokom Polju, a druga iza tvrtke Đakovština, koje će imati površinu od 40 do 60 hektara. Te dvije zone su trenutno u fazi izrade idejnih projekata - rekao je Vinković.

Zarada na preseljenju

Selidba tvornica i proizvodnja izvan gradova posljednjih je godina bila trend najviše zbog toga što su vlasnici dobro zarađivali na prodaji zemljišta, kaže predsjednik CRO industrije Vladimir Ferdelji. Elektrokontakt, kojem je na čelu, na selidbi izvan Zagreba, samo na razlici u cijeni zemljišta, mogao bi zaraditi do 12 milijuna eura. Ekonomska kriza usporila je ovaj trend, no nerazvijenost, velika nezaposlenost i povoljni uvjeti koje nude pojedine hrvatske regije mogle bi do ulaska u EU potaknuti tvrtke na ovakve odluke.

Privlačne ponude

Izvan Zagreba svoju bi tvornicu trebala preseliti i tvornica akumulatora Munja. Predsjednik Uprave Ivan Miloloža kaže kako ih je na to prisilio stalni rast cijene poslovanja u Zagrebu, niz nameta i galopirajući rast cijena komunalija. U manjim sredinama nizom benefita pokušavaju privući investitore, kaže Miloloža. Munja će, kad odseli iz Zagreba u Brckovljane, povećati svoju neto dobit za 2,5 milijuna kuna, što je oko 30 posto dobiti. Investicija u novu tvornicu i preseljenje strojeva iz stare teška je od 12 do 14 milijuna eura.

Iako je i Kraš najavljivao preseljenje svoje tvornice s Ravnica izvan Zagreba, prokuristica tvrtke Marica Vidaković kaže kako se to sigurno neće dogoditi u sljedećih deset godina jer je preseljenje, kaže, strateški važna odluka.

Prema njezinom mišljenju, kod takve odluke važno je voditi brigu o prometnoj povezanosti, komunalnim cijenama i svim drugim troškovima, ali i o dostupnosti radne snage, sirovina i drugim važnim troškovnim stvarima. (Nikola Sever Šeni, Nikola Patković, Miroslav Kuskunović)

Sanja Crnković-Pozaić: Problem su radnici koji se ne žele seliti

Preseljenje pogona iz Zagreba logičan je poslovni potez jer prije ulaska na zajedničko europsko tržište tvrtke moraju osigurati konkurentnost smanjenjem troškova proizvodnje, kaže stručnjakinja za tržište rada Sanja Crnković-Pozaić, ističući kako zdravo razmišljanje poslodavaca ne prati fleksibilnost radne snage, nego kod preseljenja pogona stari radnici uglavnom ostaju kod kuće pa ih zamjenjuje lokalna radna snaga.

- Bitno im je da ostanu uz prijatelje, da imaju dobrog zubara, liječnika, mesara… Između radnog mjesta i doma, biraju ono drugo - kaže Crnković Pozaić. Uz nefleksibilnu, teško pokretljivu radnu snagu, kao probleme ističe i nezainteresiranost države te nedostatnu infrastrukturu u manjim mjestima, poput Đakova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 04:49