SUD ODLUČIO

Dobila je spor nakon 3100 dana suđenja,no tu još nije kraj... sada slijede žalbe

Sporost pravosuđa najviše na svojoj koži osjećaju radnici koji, unatoč dobivenim radnim sporovima, pravdu ne mogu utjerati i po deset godina

SISAK - Da, prošli sam mjesec dobila presudu i rješenje Općinskog suda u Sisku da otkaz, koji sam 21. veljače 2002. dobila u Komunalcu nije dopušten i da moj radni odnos u toj tvrtki nije prestao tim otkazom.

Odbili nagodbu

No, presuda nije konačna, oni su se žalili, sada o tome mora odlučivati Županijski sud, pa onda Vrhovni, a očekujem i reviziju, naravno sve ako Županijski sud potvrdi presudu Općinskog suda. Ako ne, ponovo ćemo ići ispočetka.

Do kada? Ne znam. Imam sreće i muža koji radi pa me je izdržavao sve do 2007. kada sam se zaposlila u drugoj tvrtki. Da nije tako, već sam odavno trebala umrijeti od gladi čekajući pravdu, priča Kata Benac, bivša šefica Tehničke službe sisačkog Komunalca, kojoj je tadašnji direktor Željko Žuk dao otkaz.

Općinski sud u Sisku presudio jeda je otkaz nedopušten te da Komunalac bivšoj uposlenici mora isplatiti 518.646,26 kuna i još 70.398,80 kuna parničnih troškova, sve uvećano za zatezne kamate. Sud je riješio i da otpuštenu radnicu Komunalac ne mora primiti natrag na posao jer je ona od 2007. zaposlena u drugoj tvrtki. Kata Benac kaže da ne želi financijski uništiti Komunalac, te je direktoru ponudila nagodbu. No, Komunalac je odbio ponudu o nagodbi.

Komentari i podmetanja

Sadašnji direktor Miroslav Mesić rekao je da su dobili presudu te da su se žalili.

- Odbio sam ponudu za nagodbom jer se bojim loših komentara i podmetanja. Moram dodati da otkaz gospođi Benac nisam dao ja, to je učinio moj prethodnik Željko Žuk, kaže Mesić.

Zanimljivo je da je Žuk, sada direktor Sisačkog vodovoda, nedavno dao izvanredni otkaz gluhom invalidu rada Darivoju Kovaču, i to deset mjeseci prije njegove pune mirovine.

Vodovod je izgubio više sporova s radnicima kojima je Žuk podijelio otkaze, no oni se unatoč pravomoćnoj presudi, imaju problema vratiti na posao.

Radni sudovi trebali bi spasiti pravosuđe

Radni sporovi velik su problem hrvatskog pravosuđa. Svako malo pojavljuju se priče ljudi čiji sporovi traju 8, 10 ili 20 godina. Zbog toga je predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin predložio osnivanje posebnih tzv. radnih sudova ili barem specijalnih odjela unutar većih sudova koji bi se bavili radnim sporovima. - Vidjet ćemo hoće li Ministarstvo pravosuđa prihvatiti ideju. Želimo napraviti analizu, vidjeti s kojim brojem sporova moramo računati jer ti podaci na razini Hrvatske trenutno ne postoje - rekao je Hrvatin.Problematično je što nema kontinuiranog statističkog praćenja broja i trajanja radnih sporova, što bi trebalo biti obuhvaćeno analizom. Procjene su da se godišnje pojavi 20 do 30 tisuća novih sporova, a neke brojke govorile su i o istodobno oko 200.000 radnih sporova na hrvatskim sudovima.Iskusna sutkinja kaže da je radni spor najbrže riješila u 40 dana, a najdulji je trajao i više od deset godina. Kaže kako se tu ne radi o sposobnosti sudaca nego o količini dokaznog materijala.

- Otkazi se rješavaju brže nego ostali radni sporovi jer je čovjeku ugrožena egzistencija. Iz mog iskustva, prvostupanjski postupak traje između godinu i pol do dvije godine, a žalbeni na Županijskom sudu još oko godinu. Znači, prosjek je oko tri godine - kaže naša sugovornica. (T. Kukec)

Najdulji spor trajao 41 godinu

Pero Brzica, naknada zbog ilegalnog vađenjapijeska, Općinski sud u Dubrovniku - 41 godina

Anonimni Zagrepčanin,isplata odštete, Vrhovni sud - 30 godina

Đuro Križevac, odšteta zbog pogrešnog cjepiva, Općinski sud u Osijeku - 33 godine

Slavica Stipanović, radni spor, Općinski i Županijski sud u Osijeku, Vrhovni sud - 19 godina

Ivica Marinović, kazneni proces protiv napadača koji su ga pretukli, Općinski sud u Zagrebu - 10 godina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 11:56