PRITISAK NA VLADU

Sindikati: Ili referendum ili generalni štrajk i prosvjed 10. prosinca

ZAGREB - Na Dan ljudskih prava, 10. prosinca, hrvatski će sindikati organizirati generalni štrajk u Hrvatskoj i veliki prosvjed u Zagrebu.

Prosvjedi po gradovima

Čelnici sindikalnih središnjica poručili su danas da će od takve akcije odustati jedino ako u petak postignu dogovor s premijerkom Jadrankom Kosor u vezi s održavanjem referenduma. Međutim, ako Vlada ne ispoštuje volju 717.000 građana za održavanjem referenduma, sindikati su također spremni organizirati potpisivanje peticije za prijevremene izbore jer vlast koja proturječi volji otprilike istog broja birača koji su joj omogućili dolazak na vlast gubi demokratski legitimitet, rekli su. Svesindikalni sabor najavljen je za 30. studenoga, a potom počinje serija prosvjeda, i to 3. prosinca u Rijeci, 4. prosinca u Puli, 6. prosinca u Osijeku i 8. prosinca u Splitu.

Kulminacija aktivnosti

- Prosvjedne aktivnosti trebale bi kulminirati velikim prosvjedom u Zagrebu 10. prosinca, kada će se održati i generalni štrajk u svim sektorima u kojima ga je moguće organizirati - rekao je Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:52