SIR I VRHNJE

Kod nas u Lici i ovi što na crno prodaju sir imaju hladnjake

Da bi se uz Ličku magistralu prodavalo sireve, mora se registrirati i vlastita sirana
 Miščević/CROPIX

RAKOVICA - Kad bi nama inspektori gledali kroz prste kao što gledaju zagrebačkim kumicama, na Ličkoj magistrali sada bi bilo na desetine štandova koji bi nudili sireve i druge domaće proizvode. No, nas proganjaju. Zagreb je Zagreb - rekla nam je jedna od rijetkih prodavačica sireva na Državnoj cesti D1 u Rakovici, općini naslonjenoj na Nacionalni park Plitvička jezera.

Do prije pet godina samo u ovoj općini uz cestu je svoje proizvode nudilo na desetke bakica, održavajući tako tradiciju dugu desetljećima. Inspektori su bili nemilosrdni, a kazne visoke. Nekoliko žena čak je u karlovačkom zatvoru odležalo kazne jer ih nisu imale kako platiti. Zbog čestih kontrola i mnogo propisa koji moraju biti zadovoljeni da bi se sirevi nudili turistima, danas od Karlovca do Korenice službeno ima samo dva štanda s mliječnim proizvodima.

Kazna svake godine

Naša sugovornica je treća, no ona svoje sireve prodaje na crno. Čak niti to je nije spriječilo da osigura minimalne higijenske uvjete na štandu, pa između ostalog sireve drži u ugrađenom hladnjaku.

- Imamo malo gospodarstvo, nigdje ne radim, a prodaja je ionako slaba. Svake godine platim kaznu. Prošle mu je došla na 5200 kuna, žalila sam se, pa su mi je napola smanjili. Što ću, nemam izbora - kaže ona.

Strogi uvjeti

Da bi se uz Ličku magistralu prodavalo sireve nije dovoljno imati registrirano Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, nego i vlastitu siranu. Obitelj Turkalj iz Rakovice investirala je oko 35.000 kuna da bi zadovoljila stroge uvjete, a prodajom sireva od 50 do 100 kuna po komadu pokriju troškove, ponešto se i zaradi.

Turkalji smatraju da je za stanje u Zagrebu odgovoran Grad koji bi morao osigurati uvjete kumicama. Duga obitelj koja legalno nudi svoje proizvode je obitelje Seferagić. Bračni par Refija i Ferid također su se naplaćali kazni, no sada u Grabovcu rade po svim pravilima. Tri su pune godine, kažu, čekali da spora državna administracija riješi papirologiu kako bi počeli normalno raditi.

- Uvjeti su strogi. Uložili smo puno novca u opremanje sirane. Državni inspektorat redovito nam obilazi štand, a veterinarska inspekcija siranu. Nismo imali izbora nego tako - kažu Seferagići.

Spala knjiga na dva štanda

U rješavanje problema ilegalnih štandera, osim nemilosrdnih inspektora, prije pet, šest godina uključila se i Općina Rakovica.

- Tada smo hladnjacima te priključcima na struju i vodu opremili desetak štandova, u svaki je bilo uloženo oko 6000 kuna te se prodaja na crno drastično smanjila. U međuvremenu se priča svela samo na dva štanda jer su još više bili postroženi uvjeti, odnosno poljoprivrednici su morali imati vlastite sirane da bi mogli nuditi svoje proizvode - ispričala je Vesna Rastovac, pročelnica u Općini Rakovica. Nitko od njih ne zna objasniti zašto zakon ne vrijedi jednako za “ličke bakice” i “zagrebačke kumice”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:09