VELIKI U MINUSU, HPB U PLUSU

Zbog konverzije franka PBZ i Zaba prvi su put poslovali s gubitkom

 Bruno Konjević/CROPIX

Dok su dvije najveće banke, Privredna banka Zagreb i Zagrebačka banka, prvi put u novijoj povijesti pretrpjele gubitak, državna Hrvatska poštanska banka pohvalila se najvećom dobiti u svojoj povijesti. Ovaj put njezina je sreća da nije odobravala kredite u švicarskim francima.

Kako je izvijestio Zagrebačku burzu, PBZ je u prvih devet mjeseci imao gubitak od 192,3 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju lani ostvario dobit od 508 milijuna kuna, a državi je platio porez od oko 130 milijuna kuna.

Ovogodišnji gubitak rezultat je “značajnog povećanja rezerviranja za potencijalne troškove vezane uz konverziju kredita u švicarskim francima u kredite u eurima”. Za te potrebe banka je izdvojila 1,05 milijardi kuna, na koliko procjenjuje financijski utjecaj primjene Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o kreditnim institucijama kojima je Vlada riješila problem dužnika u CHF-ima.

Gubitak Zagrebačke banke u devet mjeseci iznosio je 651 milijun kuna, a u istom razdoblju lani poslovala je s dobiti od 810 milijuna kuna, pa je državi platila oko 200 milijuna kuna poreza. Na razini grupe, koje uključuje više institucija u njihovu vlasništvu, obje su banke ostvarile bolje rezultate.

Kao i u slučaju PBZ-a, poslovni rezultat Zagrebačke banke odredila je zakonska konverzija kredita u francima. Trošak je procijenila na 1,74 milijarde kuna. No, usprkos jednokratnom umanjenju rezultata, ta banka ističe da je povećala kreditnu aktivnost, zadržala visoku kapitaliziranost i proširila osnovicu za poslovni rast.

PBZ istodobno očekuje da će poslovnu godinu ipak završiti s dobiti, bez obzira na procijenjeni financijski utjecaj koji će biti točno utvrđen tek nakon završetka procesa konverzije, kada primi odgovore klijenata na njezinu ponudu. PBZ ujedno navodi da je podnio zahtjev Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti navedenih zakona.

HPB je, s druge strane, u devet mjeseci ostavrio neto dobit od 106,8 milijuna kuna, najveći iznos dosad. Za tu državnu banku to je posebno značajan rezultat s obzirom na to da je u istom razdoblju lani imala gubitak od 409,8 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 23:22