OCJENA USTAVNOSTI

Lalovčev zakon ruše 6 banaka i četiri osobe

Od banaka koje su nudile kredite u francima tužbu još nisu podnijele Hypo banka i OTP, koje to i dalje razmatraju
 Tomislav Kristo / CROPIX

Ustavni sud zaprimio je devet zahtjeva za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima Vlada želi riješiti problem dužnika u švicarskim francima, a podnijelo ih je šest banaka i četiri fizičke osobe. Tako je Ustavni sud obavijestio 30-ak građana, dužnika u švicarskim francima koji su mu uputili više pitanja, pozivajući se na Zakon o pravu na pristup informacijama.

Ključan će biti tajming

Od osam banaka koje su odobravale kredite u švicarskim francima, Ustavnom sudu obratilo se njih šest: PBZ, Sberbank, RBA, Zagrebačka banka, Splitska banka i Erste banka. Među njima nisu Hypo banka i OTP, ali obje banke ističu da zakonski rok za podnošenje prijedloga još traje i da razmatraju mogućnosti koje su im na raspolaganju.

Ustavnom sudu obratile su se i četiri fizičke osobe: Robert Bašić, Damir Jelušić, a zajednički prijedlog poslali su odvjetnici Hrvoje Arko i Marijana Perica iz Zagreba. - Naš je jedini motiv zaštita ustavnosti - kaže odvjetnik Arko.

Ono što dužnike posebno zanima jest tajming očitovanja Ustavnog suda, odnosno hoće li u slučaju pozitivnog rješavanja tužbi biti dovoljno vremena da se provede konverzija. U ovom času Ustavni sud još nije pokrenuo postupke za ocjenu ustavnosti “jer se prijedlozi vezani za to pitanje još uvijek prikupljaju”.

Otvoreno pismo DORH-u

U slučaju da sud odluči u korist banaka, Udruga Franak je najavila da će “intenzivno djelovati s ciljem poništenja svih kredita s valutnom klauzulom u CHF”, a nade sada polaže u Državno odvjetništvo. Uputila mu je otvoreno pismo, naslovljeno i na druge institucije, u kojem ga poziva “da napokon otvori ovaj predmet i pokrene postupak utvrđivanja počinjenja kaznenog djela prijevare”.

Pritom citiraju izjave minista financija Borisa Lalovca i predsjednika saborskog Odbora za financije i proračun Srđana Gjurkovića koji su rekli “da se banke nisu zaduživale u švicarskim francima, a te tvrdnje su temeljili na podacima iz biltena Hrvatske narodne banke”, dok je HNB tvrdio upravo suprotno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 23:23