POLOŽAJ SRBA U HRVATSKOJ

Fotije, episkop dalmatinski: Mi smo tu građani drugog reda

 Mario Pušić/CROPIX

“Srbi u Hrvatskoj su građani drugog reda koji nemaju pravo obilježavati mjesta svog stradanja i ispisati ga svojim ćiriličnim pismom”, izjavio je episkop dalmatinski Fotije Sladojević u intervjuu za beogradski dnevnik Večernje novosti.

Dalmatinski episkop od 1999., Fotije je jedan od najvažnijih službenika Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, što se vidjelo kada je prošle godine, nakon smrti Jovana Pavlovića, vodio Zagrebačku mitropoliju sve dok Sveti sinod SPC-a nije izabrao novog episkopa Porfirija.

Uništavanje spomenika

U izuzetno kritičnom istupu za list desne provenijencije, episkop dalmatinski pojasnio je da su Srbi pokušavali “da obeleže mesta svog stradanja tokom građanskog rata devedesetih, ali da to ide mnogo teško jer su ti spomenici preko noći uništavani”. Kao dokaz naveo je uništavanje spomenika postradalim Srbima u Golubiću kod Knina, koji je srušen iste noći kad je i podignut.

Fotije je naveo i da se u crkvi svakodnevno mole za povratak i trajni opstanak Srba u Dalmatinskoj eparhiji i u Hrvatskoj.

“Do rata devedesetih u Dalmaciji je živjelo oko 120.000 Srba, danas jedva četvrtina, većinom starijih”, kazao je Fotije. Prema njegovim riječima, najviše pripadnika srpske zajednice iselilo se iz gradova, a tamo ih se najmanje i vratilo.

Nevine žrtve

Na pitanje ima li najava da će u proslavi 20 godina “Oluje” prisustvovati i neki Srbi u Hrvatskoj, Fotije je rekao da Srpska pravoslavna crkva u tome ne može sudjelovati, niti želi, niti joj je u tome mjesto.

“Mi tamo ne bivamo, niti bismo bili. A Srbi koji namjeravaju, trebalo bi da znaju zašto to čine. Tokom 4. i 5. kolovoza, mi širom eparhije dajemo pomene i parastose za Srbe postradale tih dana i tokom rata. Molimo se za ljude koji su nevino stradali. Naše obilježavanje tog tragičnog događaja su molitva, pokajanje i vjera”, izjavio je episkop.

Fotije Sladojević najavio je dolazak srpskog patrijarha Irineja uoči blagdana Preobraženja. Irinej bi trebao stići u dvodnevni posjet Dalmatinskoj eparhiji, povodom važnog jubileja - 400 godina Bogoslovije manastira Krka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:40