NOVA PRAVILA

Elitne gimnazije odredit će svoj prag za prijavu

Uvodi se testiranje znanja stranog jezika za učenike koji taj jezik uče izvan škole
 Nikola Vilić / CROPIX

Iako je odgodilo mogućnost da srednje škole organiziraju prijemne ispite pri upisu učenika, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ipak ove godine izlazi u susret školama koje, kako navode, žele održati “standard kvalitete”. Riječ je o tzv. elitnim gimnazijama koje primaju velik broj prijava odlikaša, a kojih je u ukupnoj masi škola realno vrlo malo.

Njima će pri ovogodišnjem upisu izaći u susret na način da će te škole moći odrediti minimalan broj bodova potreban da bi učenik uopće prijavio tu školu. Bodove potrebne za apliciranje u takve programe određivat će škole samostalno. U Ministarstvu ne preciziraju koje škole mogu koristiti tu mogućnost, tek da je riječ o “četverogodišnjim školama koje žele održati standard kvalitete”.

Ministar Vedran Mornar napokon je jučer donio Pravilnik o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u prvi razred srednje, koji će po njegovu planu vrijediti za više godina. Dosad je, naime, vrijedila praksa donošenja kriterija upisa svake godine iznova.

Tako će, primjerice, učenici kod upisa u srednju školu moći odabrati prvi strani jezik koji nisu učili u osnovnoj školi. Da bi dokazali da nisu potpuni početnici, đaci će morati prolaziti provjeru znanja iz tog stranog jezika. Testiranje će polagati u jednoj od odabranih škola, a rezultat provjere vrijedit će za prijavu u bilo kojoj školi. Ovom promjenom ide se na ruku onim učenicima koji su strani jezik učili izvan redovne nastave.

Što se tiče bodova potrebnih za upis, u Ministarstvu ističu da su povećali broj bodova za učenike koji su postizali izvrsne rezultate u natjecanjima iz znanja. Dodatno se, kažu, vrednuje sudjelovanje na državnim i međunarodnim natjecanjima. Pomakom u praksi u MZOS-u nazivaju i vrednovanje uspjeha učenika s teškoćama u razvoju: za njih će se formirati posebne ljestvice poretka.

Elementi i kriteriji upisa ove su godine objavljeni tjedan dana kasnije nego lani, a očekuje se još i objava vremenika upisa, kao i ukupan broj upisnih mjesta. Lani je Ministarstvo znanosti odobrilo upis 51.688 učenika, a godinu dana ranije bilo je 53.360 upisnih mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 15:48