ŠANGAJ, MOSKVA, KYOTO...

GRADSKI DUŽNOSNICI NA PUTU VIŠE OD 2500 DANA Za putovanja i dnevnice Grad će u godinu dana dati tri milijuna kuna

Raspisan je natječaj kojim Grad traži agenciju za organizaciju, a uz dokumentaciju je priložen okvirni plan destinacija i trajanja putovanja

Djelatnici Grada i gradskih ureda u idućih godinu dana na putovanjima će provesti malo manje od 3000 dana, od čega većinu, 2043, u inozemstvu, a samo 731 dan unutar Hrvatske. Najdulje će boraviti u Bruxellesu, kamo će otputovati četiri puta, ali provesti ukupno 234 dana, te u Beču, u kojem će tijekom godine boraviti ukupno 147 dana. Slijede Berlin, Rim, Milano i Pariz, a na popis predviđenih putovanja našla su se i neka udaljenija odredišta, kao što su japanski Kyoto, Šangaj, Moskva, Sankt Peterburg, New York, Washington...

Grad Zagreb raspisao je natječaj za usluge putničkih agencija u zemlji i inozemstvu te aviokarte. Predviđeni trošak putovanja procijenili su na 1,9 milijuna kuna, plus PDV, tako da će samo na smještaj i prijevoz, bez dnevnica, Grad potrošiti oko dva i pol milijuna kuna. S najboljim ponuđačem na natječaju sklopit će se okvirni ugovor na godinu dana, a popis destinacija nije fiksni, nego okvirni, tako da je moguće da će se navedene destinacije i trajanje putovanja tijekom godine mijenjati. Uz svaku je destinaciju naveden termin putovanja te ukupan broj planiranih noćenja, iz kojeg je vidljivo da na neka putovanja ide samo po jedna osoba iz Grada, a na druga veća delegacija od nekoliko desetaka članova.

Osim po Europi i svijetu, gradski će dužnosnici putovati i po Hrvatskoj - najviše dana, 162, provest će u Opatiji, a slijedi Dubrovnik sa 88 dana, Split sa 69 dana... Na povratne karte unutar Hrvatske Grad planira potrošiti 30 tisuća kuna, a 410 povratnih karata za razne destinacije u Europi i svijetu okvirno je predvidio 700 tisuća kuna. To znači da svaku povratnu kartu za inozemstvo planira platiti vrlo povoljnih 1700 kuna.

Osim troškova putovanja i smještaja, koje Grad procjenjuje na 2,5 milijuna kuna, iz gradske će se blagajne financirati i dnevnice. Samo za putovanja u Bruxelles dužnosnicima će biti isplaćeno 124.488 kuna s obzirom na to da je dnevnica za Belgiju 70 eura, baš kao i za Austriju, u kojoj će djelatnici gradskih službi potrošiti 78.204 kune dnevnica.

Budući da je najmanja inozemna dnevnica 30 eura za zemlje u regiji, a najviša za Japan i SAD, oko 90 eura, jasno je da će za sva službena putovanja Grad svojim djelatnicima isplatiti i više od pola milijuna kuna dnevnica.

Od svjetskih i europskih gradova, predstavnici Grada najviše će moći razgledavati Bruxelles, a tamo će poslom krenuti službenici Ureda za programe i projekte EU, izaslanstvo Gradske skupštine, ali i uredi za strategijsko planiranje i energetiku. Ti uredi će i u Beč, a pridružit će im se i kontrolni ured, kao i ured za socijalnu zaštitu.

U Moskvu planira Ured za upravljanje u hitnim situacijama, a u Šangaj će predstavnici škola koji provode nastavu kineskog jezika kao izvannastavnu i izvanškolsku aktivnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:49