BILANCA IZJAVA POTPREDSJEDNIKA

Grčić je ideolog gospodarskog kolapsa i kraha

Jučerašnja izjava glavnog ekonomskog stručnjaka Vlade vrhunac je cinizma
 Boris Kovačev/CROPIX

Ne možemo u potpunosti biti zadovoljni, ali u okolnostima u kojima živimo mislim da i nije tako loše, ocijenio je jučer trogodišnju bilancu aktualne Vlade njezin potpredsjednik Branko Grčić.

Time je izazvao podsmijehe slušatelja, ali to ga nije spriječilo da ponudi još dokaza kako je situacija u Hrvatskoj zapravo prilično dobra. Ionako nosi aureolu glavnog optimista u izvršnoj vlasti pa si može dopustiti da, kao dokaz uspjeha, Hrvatsku komparira s Rumunjskom. - BDP nije toliko važan koliko je važno da smo u ove tri godine uspjeli ono što mnoge druge zemlje nisu, zaštitili socijalne troškove. U Rumunjskoj su plaće i mirovine rezali 25 posto. Zamislite koliko Rumunji trebaju čekati godina da to nadoknade.

Podrška premijera

Njegov je politički rejting u prošle tri godine u padu, baš kao i bruto društveni proizvod u Hrvatskoj. Od velike nade SDP-a i glavnog Milanovićeva kandidata za ministra financija u jesen 2011. godine, Branko Grčić postao je jedan od najnevjerodostojnijih članova Vlade. Pritom nitko u pitanje ne dovodi njegov karakter ili poštenje, ali s izuzetkom Milanovića, u Vladi nije moguće naći bilo koga tko će se pohvalno izraziti o njegovu radu. Čak ni off the record. A za potpredsjednika Vlade koji zna da ima jedino premijerovu podršku, takav status u perspektivi ne jamči političku budućnost.

Loše mišljenje HNS-a

- Nema sreće s Grčićem. On mnogo toga zna obećati, ali rijetko što izgura do kraja. Jednostavno je takav - opisat će ga ministar iz SDP-ove kvote.

Još lošije mišljenje vlada u Hrvatskoj narodnoj stranci. Ako je prije posljednjih parlamentarnih izbora Radimir Čačić spriječio Milanovića da Grčića imenuje za ministra financija, pa je to postao Slavko Linić, ni u današnjem HNS-u mišljenje o Grčiću nisu promijenili ni za milimetar.

- On je inertan - rekao je visokopozicionirani član HNS-a.

Možda, ali Grčić dijeli Milanovićev strateški stav koji je protiv otpuštanja prekobrojnih u javnom sektoru. Obojica pritom smatraju kako socijalni razlozi trebaju dominirati nad ekonomskim, i da u situaciji kada se ne otvaraju nova radna mjesta, treba štititi čak i nepotrebnu birokraciju. Takva politika jedan je od razloga zašto u Hrvatskoj nikako nema gospodarskog rasta.

Obersnel više ne želi razgovarati s Grčićem zbog novog zakona

Grčić stoji i iza donesenog Zakona o regionalnom razvoju, kojemu su se suprotstavili u partnerskom IDS-u. A tu je i žestoki konflikt s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom koji je pobjesnio jer će zbog Grčićevih prijedloga u 2015. ostati bez 50 milijuna kuna. Obersnel je karijerni političar, a sada mu rejting srozavaju reforme koje je inicirao SDP-ov dio vlasti. Kolike su napetosti u SDP-u pokazuje i to da je Obersnel prošli tjedan odbio doći na sastanak s Grčićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 10:32