CVITANOV ZADATAK

Šef DORH-a morat će istražiti optužbe Turudića

Ministar podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja nakon što je to zaboravio učiniti šef Županijskog suda

Priča oko izjave predsjednika zagrebačkoga Županijskoga suda, Ivana Turudića, da ge policija ilegalno prati i prisluškuje, koju je dao prije mjesec dana - dobija ipak svoj epilog. Za njezino aktualiziranje pobrinuo se ministar pravosuđa Orsat Miljenić koji je nedavno podnio DORH-u kaznenu prijavu protiv nepoznatoga počinitelja tražeći da se otkrije je li MUP ili neka druga institucija zaista ilegalno pratila Turudića.

Akcija ministra

Turudić je nakon izjava u kojima je tvrdio kako je praćen i istraživan od strane MUP-a, rekao kako ne misli te svoje sumnje prijvljivati niti policiji niti saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, međutim prijavu je sada podnio ministar samtrajući kako čitavu stvar treba istjerati na čistac.

Zaštita integriteta

Iz ministarstva pravosuđa su poručili kako ovom prijavom žele zaštiti integritet sudbene vlasti, budući je Turudić iznio optužbe na vrlo ozbiljne zloporabe. Prevedeno, ili je netko u policiji zaista počinio vrlo ozbiljnu zloporabu ovlasti na štetu predstavnika sudske vlasti, te bi DORH to trebao otkriti i procesuirati ga, ili je sudac Turudić iznošenjem netočnih informacija unio nepovjerenje u čitav sustav, a zbog čega bi i on mogao snositi neki vid sankcija. Nime, nakon Turudićev izjava da ga policija prati, predsjednik Udruge sudaca Đuro Sessa rekao je kako bi Turudić u takvom slučaju mogao snositi odgovorsnot. ľAko je točno ono što je Turudić rekao, onda je strašno da se suca tajno prati i prisluškuje i da se to čini tako da on to zna. To se može smatrati porukom i zastrašivanjem. No, ako to nije točno onda Turudić mora snositi konzekvence i svu moguću odgovornost«, rekao je prvi čovjek Udruge sudaca.

Bez komentara

Kod takvoga scenarija najvjerojatnije bi se radilo o nekoj vrsti stegovne odgovornosti.. Čitava priča počela je Turudićevim intevjuuom u kojemu je osuo paljbu po aktualnoj vlasti, a nakon što je predjsdenik Republike Ivo Josipović osudio Turudićeve navode, sudac je iznio tvrde kako ima provjerne podatke da ga policija istražuje.

Ovakve stvari se moraju riješiti

Kad sudac Ivan Turudić nije napravio ni ono što je kao građanin morao poduzeti, učinio je to ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Javno iznešene tvrdnje jednog prvaka pravosudne vlasti kako je neovlašteno prisluškivan i praćen moraju biti ozbiljno tretirane. Čak i onda kad ih on sam svodi na rekla-kazala kategoriju. Najgore bi bilo da nitko na njih nije reagirao.

Svaki građanin koji ima saznanja o suspektnim i nezakonitim radnjama dužan se obratiti državnim institucijama. Kad je riječ o pripadniku sudačke profesije ta je dužnost dodatno pojačana. Neprihvatljivo je da se predsjednik Županijskog suda u Zagrebu nabacuje tvrdnjama o tome kako je žrtva nedopuštenog policijskog tretmana i nakon toga ne zahtijeva istragu. Takve se stvari moraju izvesti na čistac. Potvrditi ili demantirati. (Jelena Lovrić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:31