KOLIKO I KAKO TROŠE MLADI

Neki tinejdžeri imaju i po 1000 kuna džeparca!

Tinejdžeri imaju mali džeparac, sami planiraju potrošnju i vjeruju roditeljima i bankarima, pokazalo je istraživanje koje je na 200 srednjoškolaca u šest hrvatskih gradova provela Hrvatska poštanska banka.

Planiraju sami

Oko 55 posto srednjoškolaca uvijek ima plan svoje mjesečne potrošnje i samostalno raspoređuju džeparac, njih 22 posto ne razmišlja unaprijed koliko će potrošiti, dok 23 posto tinejdžera dogovara s roditeljima dnevni džeparac, ovisno o njihovim potrebama.

Svaki drugi srednjoškolac mjesečno na raspolaganju ima između 300 i 600 kuna, 42 posto njihovih kolegica i kolega mogu potrošiti do 300 kuna, a samo tri posto ispitanika odgovorilo je da mjesečno raspolažu s više od 1000 kuna.

Oko 48 posto srednjoškolaca, ako bi dobili određeni iznos novca, čuvali bi ga za željeno putovanje ili kupnju te ga ne bi potrošili na svakodnevne izdatke, kao što bi to učinilo 15 posto njihovih vršnjaka. Za 18 posto tinejdžera bila bi to prilika da se informiraju kako uložiti novac, odnosno isplati li se štedjeti ili investirati na neki drugi način.

Roditelji i bankari

Uvjerljivo najviše učenika, njih 71 posto, poslušalo bi financijski savjet roditelja ako bi bili u prilici raspolagati značajnijim iznosom. Bankari su na drugome mjestu jer bi 20 posto ispitanika prvo željelo čuti što kažu u banci, a tek jedan posto njih tražio savjete na internetu.

Srednjoškolci znaju da je financijska pismenost kod nas još na niskoj razini i komentiraju da hrvatski građani za upravljanje financijama u prosjeku zaslužuju dvojku. Sebi uglavnom daju više ocjene te vjeruju da će mlade generacije odgovornije upravljati svojim osobnim financijama.

Istraživanje “Tinejdžeri i financije” provedeno je od 10. do 17. ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 06:44