ISTRAGE U AFERI REMORKER SELE SE U SRBIJU

Vidoševićev prijatelj Radić podmićivao je šefa srpske Galenike

O Neši Ognjenoviću smo čuli da je čovjek partije, ali drago mu je da se vodi računa o njemu, rekao je Radić
 Jadran Babić/CROPIX

Jedan od krakova istrage u tzv. aferi Remorker, vjerojatno najvećoj antikrupcijskoj istrazi ovoga trenutka u Hrvatskoj, istražitelje vodi prema svijetu tajnoga lobiranja i podmićivanja u farmacerutskoj industriji.

Ovaj krak istrage nedavno je otvorilo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo ispitujući za koje je sve tvrtke novac izvlačio Igor Premilovac preko češke tvrtke Remorker po kojoj je čitava afera i prozvana, a nije isključeno da će podaci koje su prikupili zagrebački tužitelji vrlo brzo proširiti jednu od poznatih istraga u susjednoj Srbiji gdje se nedavno na udaru tamošnje policije našao Nenad Ognjenović, dirketor poznate farmacutske tvrtke Galenika. Ognjenović je inače član Socijelističke partije Srbije kojoj je na čelu premijer Ivica Dačić.

Izvukli pola milijuna

Ognjenoviću i još nekolicini okrivljhenika se ne teret stavlja da su iz Galenike izvukli 5,224.383 eura, a sud u Beogradu je nedavno Ognjenovića odlučio pustiti iz pritvora uz jamstvo od pet milijuna eura, kako bi se u postupku branio sa slobode.

Zagrebačko tužiteljstvo je, pak, istražujući tvrtku Remorker otkrilo da je Igor Premilovac osim za državne gigante Hrvatske autoceste i Hrvatsku gospodarsku komoru novac prao i za niz privatnih tvrtki među kojima je i tvrtka Piramida kojoj je na čelu bio poznati splitski poduzetnik Zvonko Radić, inače i bliski prijatelj uhićenog bivšeg šefa Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića, ali i aktualnoga ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića.

Prema inkriminacijama, Radić je s još nekoliko ljudi iz Piramide izvukao oko pola milijuna eura, no prilikom daljnje istrage ispalo je da su prve hipoteze da su čelnici Piramide novac izvlačili sebi u džep bile pogrešne. Naime, premda to službeno nitko nije želio potvrditi, dokazi ukazuju da je u Piramidi novcem koji je bio izvučen preko Remorkera formiran svojevsrni crni fond, a sve kako bi se stvorio novac koji bi Piramida mogla koristiti za lobiranje na tržištu.

Riječ je bila navodno o fondu koji bi brojao nekih 30.000 eura koje bi za troškove reprezenatcije tadašnji čelnici Piramide koristili kako bi plaćali luksuzne večere poslovnim partnerima, kupovali im darove, ali im i ponekad dali po nekoliko tisuća eura kako bi ih “odobrovoljili” za suradnju.

Način lobiranja

Budući da je Piramida u vrijeme postojanja takvoga fonda, dakle od 2006. do 2012. godine, između ostaloga napravila odličnu suradnju baš s Galenikom, nije teško zaključiti da bi upravo Ognjenović, koji se sada u Srbiji našao u fokusu puno ozbiljnije istrage, bio jedna od osoba kojoj bi Radić i ostali davali darove.

Navodno su to neki od uhićenih čelnika Piramide, među kojima je i Zvonko Radić, priznali, tvrdeći da je takav način lobiranja zapravo nužnost kako bi se tvrtka poput PIramide održala na tržištu.

Ovakve navode navodno je potvrdio i Radić rekavši da je znao odnijeti Ognjenoviću, kojega su znali po nadimku Neša, po nekoliko tisuća eura, i to u nekoliko navrata.

“O Neši smo čuli da je čovjek partije, ali da mu je drago da se vodi računa o njemu”, ispričao je Radić, koji je izrazio kajanje zbog svega. Hoće li se ove optužbe protiv Ognjenovića možda u Srbiji i pretvoriti u novu optužnicu može se samo pretpostaviti.

Uskoro optužnica

Protiv Zvonimira Radića te Krešimira Hlede i Vedrana Vilovića, još dvojice bivših članova Uprave Piramide, navodno bi ubrzo trebala biti podignuta optužnica, a prema neslužbenim informacijama svi su odmah na prvom saslušanju istražiteljima priznali djelo koje im se stavlja na teret, te su odlučili surađivati s njima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:31