DRAMA NA MARKOVU TRGU

Milanović spasio Zakon o PDV-u: uvjerio Pusić da HNS glasuje ZA!

Zagreb, 110413.Sjednica Vlade RH na kojoj je donesena odluka o raspisivanju lokalnih izbora koji se trebaju odrzati 19. svibnja.Na fotografiji: Vesna Pusic i Zoran Milanovic.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

Zoran Milanović ultimativno je od Vesne Pusić zatražio da zastupnici Hrvatske narodne stranke podrže Vladin prijedlog Zakona o porezu na dodanu vrijednost. U suprotnom, izbila bi duboka politička kriza. Suočeni s ovakvim scenarijem, u HNS-u su u petak, iako vrlo nevoljko, glasali u korist Zakona o PDV-u, potvrdila su nam dvojica visokorangiranih članova SDP-a i HNS-a.

Tako je Sabor donio novi Zakon o PDV-u, po kojem će se niža stopa PDV-a od 5 posto naplaćivati na dnevne novine koje po izdanju imaju ukupno više od 25 tisuća riječi. U isto vrijeme, Klub HNS-a je promijenio stajalište o amandmanu na Zakon o PDV-u što ga je u utorak podnio nezavisni zastupnik Josip Kregar. Po Kregarovu amandmanu, kriterij za oporezivanje dnevnih novina bila bi količina oglasa, a ne broj riječi.

U takvim okolnostima, izvor iz vrha SDP-a opisao je kako je Milanović na sastanku s Vesnom Pusić zahtijevao podršku Hrvatske narodne stranke jer su, konačno, svi ministri iz HNS-a, pa i neodlučna Vesna Pusić, tri dana ranije na sjednici Vlade jasno podržali zakon. Da je uspio, bilo je jasno u petak ujutro, kada je Kregar službeno povukao svoj amandman, a potom su HNS-ovi saborski zastupnici podržali Vladinu verziju Zakona o PDV-u. Da to nisu učinili, Zakon o PDV-u ne bi prošao (HDZ i laburisti su bili protiv, a IDS suzdržan) i vjerodostojnost Vlade bila bi ozbiljno uzdrmana.

Užareni telefoni

Izgleda da su toga bili svjesni i unutar vodstva HNS-a jer, kako nam je potvrdio član tamošnjeg stranačkog vrha, “telefonske žice već dugo nisu bile tako užarene”. Vesna Pusić je u četvrtak osobno preuzela pacifikaciju parlamentaraca tražeći da prestanu opstruirati izglasavanje Zakona o PDV-u: “U igri je bio prevelik ulog, a to je, barem dugoročno, opstanak koalicije SDP-HNS, koji bi bio ugrožen da se nismo povukli. Uostalom, radi se o prilično kvalitetnom zakonu, osim spornog dijela o PDV-u na dnevne novine, i bila bi ludost da smo zbog tako sitnih međusobnih razlika ušli u sukob sa SDP-om. U tom slučaju svi bi nas optužili da izazivamo raspad Vlade”, potvrdio je jedan od zastupnika koji su još 24 sta ranije tražili promjene Zakona o PDV-u.

Svi problemi s HNS-om

Najnoviji spor između dvije glavne stranke u Vladi potvrda je višemjesečnih neslaganja predstavnika SDP-a i HNS-a. Iako su i Milanović i Vesna Pusić u nedavnim intervjuima pohvalili međusobnu suradnju, stvarnost ih demantira.

Samo od početka 2013. SDP i HNS prolaze permanentnu krizu međusobnih odnosa. Tako je u veljači direktor Janafa Dragan Kovačević omalovažio Slavka Linića izjavom kako “ministar financija ne čita noviju ekonomsku literaturu”. Milanović je htio smijeniti Kovačevića, ali nije uspio jer to nije dopustila Vesna Pusić.

No onda je najavu Slavka Linića o ograničenju minusa na tekućim računima upravo Vesna Pusić ocijenila kao odluku koja građane proglašava maloumnima.

Iako je kasnije malo reterirala, Vesna Pusić suštinski nije odstupila od uvredljive opaske. A pod pritiskom iz HNS-a, Milanović i Linić morali su odustati od dvije izuzetno važne zakonske inicijative: poreza na imovinu i smanjenja minusa na tekućim računima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 14:18