REPORTERI JUTARNJEG U STOŽERIMA ZAGREBAČKIH KANDIDATA

Zahvaljujući novom zakonu gradonačelnik će sada biti jedini član Uprave Zagrebačkog holdinga

 Goran Mehkek / CROPIX

Pobjedom ove nedjelje, 2. lipnja, Milan Bandić dobio je apsolutnu vlast u glavnom gradu . Paradoksalno je što su mu to omogućili politički protivnici u vladajućoj koaliciji kada su krajem 2012. izglasali izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima su dodatno učvrstili gotovo monopolistički status gradonačelnika.

Zahvaljujući tadašnjoj krivoj političkoj procjeni Vlade, Bandić će odsad imati kontrolu nad 12 milijardi kuna godišnje: sedam milijardi koliko iznosi proračun Grada Zagreba i još pet milijardi godišnjih prihoda Zagrebačkog holdinga.

Prema novom zakonu, Bandić će postati i jedini član Uprave Zagrebačkog holdinga te legitimno odlučivati o poslovnoj i kadrovskoj politici te megatvrtke, a dodatno je otežana i mogućnost smjene zagrebačkog gradonačelnika - čak i kada bi se vijećnici Gradske skupštine odlučili na taj potez, morali bi raspisati i nove skupštinske izbore, dakle sebe izbaciti iz politike. Takav scenarij je teško predvidiv i Milan Bandić je na korak od toga da definitivno postane apsolutni vladar Zagreba.

Glavni Bandićev cilj

- Sada slijedi čistka naših ljudi i vrlo brzo svi će biti smijenjeni. Računamo s tim - potvrdio je visokopozicionirani političar u Vladi.

Temelj svega je vlast u Holdingu, koju je izgubio kada ga je Zoran Milanović prisilio na smjenu Slobodana Ljubičića koji je dotad vodio Holding. Što je njegov primarni zadatak, Bandić je najavio još sredinom veljače kada je izjavio da će vodstvo Zagrebačkog holdinga nakon lokalnih izbora morati otići jer su “otjerali Holding na prosjački štap”.

Holding je trgovačko društvo koje obuhvaća 18 podružnica, a u vlasništvu ima i sedam trgovačkih društava i ustanova koje zapošljavaju oko 13.000 ljudi. No, pod Čovićem loše posluje i u 2010. i 2011. zabilježen je gubitak od 469, odnosno 334 milijuna kuna zbog visokih financijskih rashoda koji su nastali kao rezultat slabog financijskog upravljanja i visokih troškova zaduživanja. Još 2010. godinu Holding je završio u gubitku od 300 milijuna. - Smatrat ću svojim neuspjehom ako sljedeće godine ne uspijemo smanjiti troškove osoblja Zagrebačkog holdinga za deset posto ili 200 milijuna kuna - najavio je pritom predsjednik Uprave te gradske tvrtke Ivo Čović. Nije uspio te su se sredinom 2012. gubici Zagrebačkog holdinga popeli na 378 milijuna kuna, što je utvrđeno revizijom.

Dugovi Holdinga

Milan Bandić je optužio Čovića da je 2008. na depozitu preuzeo tvrtku koja je ostvarila profit od 1,87 milijardi kuna.

Alibi zaposlenika u Holdingu glasio je da im je Bandić ostavio katastrofalno stanje i kreditni dug od sedam milijardi kuna, zaduživao se, kupovao niskopodne tramvaje, gradio stanove u Sopnici, ulagao u nekretnine poput Gredelja i Zagrepčanke, što je u razdoblju od 2006. do 2009. akumuliralo kreditno zaduženje od sedam milijardi kuna.

Povećanje ovlasti

Međutim, Bandića odsad štiti zakon. Novim pravilima najviše će profitirati gradonačelnici i načelnici: njihove ovlasti povećavaju se dramatično pa će, između ostalog, biti potpuno nadležni za upravljanje gradskim tvrtkama. A Bandić će, to je izvjesno, neformalnom koalicijom s HDZ-om dobiti i većinu u Zagrebačkoj skupštini.

Od 51 tamošnjeg vijećnika, na Bandićevoj su listi sedamnaestorica, a HDZ ima njih deset i bez teškoća osvajaju vlast. Drugim riječima, sve ovisi o dogovoru Bandića i Karamarka, a to znači da samo čudo može spriječiti ulazak HDZ-a u zagrebačku vlast.

U kolovozu prošle godine Jutarnji je list otkrio tajni sastanak Milana Bandića i Tomislava Karamarka na Sljemenu. Kasnija odluka HDZ-a da kandidira poluanonimnu Margaretu Mađerić za zagrebačku gradonačelnicu de facto je predstavljala potvrdu da je Karamarko od početka zapravo želio Bandićevu izbornu pobjedu.

HDZ ulazi u vlast?

Osim toga, Bandić je u vrlo bliskim odnosima s Milijanom Brkićem Vasom, najbližim Karamarkovim suradnikom, koji trenutačno djeluje iz sjene jer se otkrilo da je falsificirao diplomski rad.

U strateškom pogledu, Hrvatskoj demokratskoj zajednici prvi se put nakon 13 godina otvorila prilika za sudjelovanje u vlasti u Zagrebu i bilo bi nelogično da ju ne iskoriste.

Ostaje pitanje cijene, međutim poslije ovih izbora sigurno će uslijediti prava čistka SDP-ovih i HNS-ovih kadrova na svim razinama, od Holdinga koji zapošljava 12.700 ljudi, brojnih gradskih poduzeća i tamošnjih uprava i nadzornih odbora, vrtića i osnovnih škola pa do sinekura u Poglavarstvu, Skupštini i gradskoj upravi. Uostalom, proračun Grada Zagreba veći je od 6,7 milijardi kuna, a o njemu odlučuju gradonačelnik i njegovi koalicijski partneri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 13:48