ZAKLJUČCI VIJEĆA EU

Hrvatska je ispunila sve zahtjeve za ulazak u EU

European Council President Herman Van Rompuy speaks during a media conference at an EU Summit in Brussels on Thursday, June 28, 2012. European leaders gathering Thursday in Brussels are set to sign off on a series of measures to boost economic growth but expectations of a breakthrough on the pooling of debt have fallen by the wayside. (AP Photo/Virginia Mayo)
 AP

Sve češćim konstatacijama o spremnosti Hrvatske za članstvo u EU sljedeći će se tjedan pridružiti i sve države članice koje će na sastanku ministara u Luksemburgu usvojiti i zaključke o Hrvatskoj, referirajući se na posljednji izvještaj monitoringa koji je Europska komisija objavila prije mjesec dana. Jutarnji list je imao uvid u tekst zaključaka o Hrvatskoj koji je pripremljen za sastanak ministara EU.

Vijeće će pozdraviti zadnji izvještaj o monitoringu koji je Europska komisija usvojila 23. ožujka i zaključak da Hrvatska općenito ispunjava obveze i zahtjeve preuzete tijekom pristupnih pregovora u svim poglavljima.

“Vijeće čestita Hrvatskoj na postignutim rezultatima, naglašavajući da je Hrvatska dovršila svih deset prioriteta identificiranih u sveobuhvatnom izvještaju o monitoringu Europske komisije u listopadu 2012. i dokazala sposobnost za ispunjavanje svih drugih obveza prije članstva”, piše u nacrtu zaključaka o Hrvatskoj koji će biti usvojeni na sastanku Vijeća općih poslova na ministarskoj razini u Luksemburgu.

Vijeće će naglasiti da će Hrvatska, gradeći na dosadašnjem uspjehu, dovršiti sve preostale pripreme za članstvo i nastaviti pružati dokaze u području vladavine prava, posebno u borbi protiv korupcije. Vijeće pozdravlja i ono što naziva “važnim početnim koracima” u hitno potrebnim strukturalnim reformama koje su poduzete kako bi se poboljšala konkurentnost i gospodarski rast i pozitivno prima na znanje neformalno sudjelovanje Hrvatske u Europskom semestru 2013.

Kao što je to učinio i Europski parlament rezolucijom usvojenom jučer u Strasbourgu, i Vijeće EU će ponoviti nedvosmislenu potporu europskoj perspektivi zapadnog Balkana, što ostaje ključno za stabilnost, pomirenje i budućnost regije. “Uz jasnu korist za zemlju i EU, pristup Hrvatske pokazuje da se, kada se ispune svi uvjeti, EU sa svoje strane drži svojih obveza u tom smislu.

Uzimajući u obzir preuzetu obvezu Hrvatske da bilateralna pitanja ne trebaju biti prepreka procesu proširenja, Vijeće očekuje da Hrvatska nastavi igrati aktivnu ulogu u regionalnoj suradnji na Balkanu”, piše u nacrtu zakjučaka koje će europski ministri usvojiti u ponedjeljak u Luksemburgu.

Vijeće se veseli članstvu Hrvatske u EU 1. srpnja, što je još uvijek predmet dovršetka procesa ratifikacije.

Jučer je Europski parlament usvojio zadnju Rezoluciju o Hrvatskoj prije ulaska u EU kojom je i to tijelo EU još jednom potvrdilo nedvosmislenu potporu hrvatskom članstvu.

Zastupnici Europskog parlamenta pozvali su Hrvatsku da ulazak u EU ne shvati kao kraj nego kao novi početak i izrazili zabrinutost što će Hrvatska kao nova članica biti među onima koje neće ni ove godine imati gospodarski rast. U raspravi koja je prethodila usvajanju Rezolucije mnogi su zastupnici čestitali Hrvatskoj, posebice na uspješnoj reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 21:59