KRIVCI - NEPOZNATI

Od 10 bombaša otkrivena 2 - jer su se sami javili

Od desetak bombaških napada na javne institucije, koliko ih se dogodilo od početka 90-ih, poznati su samo počinitelji odgovorni za eksploziju u zgradi PU primorsko-goranske 20. listopada 1995. u Rijeci te za aktivaciju bombe u britanskom veleposlanstvu 19. rujna 2005.

Srećom - loš plan

Odgovornost za napad na policijsku postaju preuzela je islamska teroristička organizacija al-Gama’a al-Islamiya, a njihov član zabio se automobilom punim eksploziva u zid zgrade zbog izručenja njihova člana Talaata Fouada Quasima SAD-u. Očevidom je utvrđeno da je u Fiatu Mirafioriju bilo čak 70 kilograma TNT-a.

U bombaškom napadu ozlijeđeno je 27 osoba, koje su bile u policijskoj postaji, i dva prolaznika na ulici, a poginuo je jedino napadač samoubojica. Srećom, njegov napad nije imao za posljedicu veći broj poginulih osoba, i to zbog lošeg plana.

U britanskoj ambasadi u uredu za pošiljke ručnu bombu M 75 aktivirao je zaposlenik osiguranja Damir Rovišan, no nije bila riječ o terorističkom činu. Naime, njegov odvjetnik nakon uhićenja je objasnio da je bomba Rovišanu ispala iz ruke dok je plastificiranom vrpcom pokušao učvrstiti osigurač koji se olabavio. Sam Rovišan na sudu se pravdao da je bombu aktivirao slučajno, a nosio ju je zbog straha od Novice Petrača i nogometnog menadžera Siniše Šoše.

Bomba ispala iz ruke

Rovišan je tvrdio da su od njega Petrač i Šošo tražili da promijeni iskaz kojim ih je na sudu teretio da su ga premlatili dok je radio kao čuvar kasina u hotelu Esplanade. Osuđen je na dvije godine zatvora.

Dok slučaj nije razriješen, mislilo se da je riječ o terorizmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 17:33