EKSKLUZIVNO: Jutarnji razotkriva seks aferu

Misice i manekenke u paklu prostitucije: Biznismeni i političari plaćali su nam 8000 kuna

Čovjek je to uvijek okružen ljepoticama. Ivicu Jurišića, vlasnika modne agencije Kristina, oduvijek je pratio imidž hedonista. Neki su mu i zamjerali što ga u pedesetima viđaju s djevojkama koje mu mogu biti kćeri, drugi su pak govorili da mu je to posao. Iz njegove su agencije regrutirane misice, kraljice Dalmacije, miss Universe... Čak je i bivša misica Fani Čapalija radila za Kristinu.

U pola glasa

Uvijek se u pola glasa spominjalo kako svoje djevojke prostituira. No te priče nikada nisu bile glasnije od ostalih priča o manekenkama koje odlično žive iako zarađuju tek nekoliko stotina kuna po reviji. A onda je krajem travnja 2012. uslijedio šok. Nakon višemjesečne policijske istrage službenici Odjela za organizirani kriminalitet priveli su Jurišića zbog optužbi za podvođenje pet djevojaka od 19 do 24 godine. Danima su prisluškivali njegove telefonske razgovore pa je u sklopu istrage uhićen i dubrovački HDZ-ovac Mario Šačić, osumnjičen za pomaganje u organiziranju lanca prostitucije.

Jurišićeve su djevojke bile elitne prostitutke, misice, a klijenti uglednici iz političkog, poslovnog i estradnog života. Svi su redom saslušani u prostorijama zagrebačke i splitske policije. Kako se radi o uistinu zvučnim imenima, postupak će biti proglašen tajnim, a splitsko Općinsko državno odvjetništvo podnijelo je protiv Jurišića i Šačića krajem lipnja optužnicu kojom za vlasnika modne agencije traži šest, a pomagača Šačića dvije godine zatvora. Ključne iskaze koji potkrepljuju ODO-ovu optužnicu dale su same djevojke uvučene u lanac elitne prostitucije. Policiji su ispričale sve. Priznale su koliko su novca i od koga dobile, iznijele detalje o tome što su s klijentima radile.

Spavao s tri djevojke

Jutarnji je od izvora bliskog istrazi dobio na uvid dokumente koji otkrivaju imena uglednika koji su plaćali i do osam tisuća kuna za noć. Među najčešćim klijentima su bili Dugopoljac Ljubo Marasović, poduzetnik i poslovni partner Željka Keruma, vlasnik tvrtke Marasović d.o.o. koji je, prema izjavama djevojaka, spavao s njih najmanje tri.

Klijent Jurišićevih prostitutki bio je i načelnik općine Dugopolje Zlatko Ževrnja, generalni direktor grupe Beiersdorf Hrvatska, proizvođača Nivea krema Branko Kotarac, zatim muškarac kojeg je jedna od djevojaka opisala samo kao “Lijanović”, te muška osoba za koju djevojka tvrdi da je bivši suprug jedne slavne umirovljene portašice te zvijezda jedne domaće sapunice.

‘Rus’ je bio posvuda

S gotovo svim djevojkama spavao je i izvjesni “Rus”, odnosno državljanin Litve Tomas Albertas Cibulskis, a među klijentima spominje se i izvjesni “Mlađo”. U početku se u splitskim kuloarima šaputalo kako je klijent djevojaka iz agencije Kristina bio i sam Željko Kerum, no to se pokazalo netočnim. U kontekstu pomagača u organizaciji spominjao se Kerumov prijatelj Ivica Livaja.

Jurišić i Šačić pali su u koordiniranoj akciji dubrovačke i splitske policije. Prema našim saznanjima, policija je danima prisluškivala njihove telefonske razgovore. U tim, djelomice kodiranim razgovorima djevojke se nazivaju “čokolade”. Novac koji su djevojke i njihovi svodnici tražili bio je u rasponu od dvije do osam tisuća kuna. Djevojke su uglavnom radile kao hostese kad bi im Jurišić predložio bolju zaradu. Prema njihovim iskazima, Jurišić bi djevojkama najprije govorio da je u pitanju samo druženje. No kada bi došle u stan ili na jahtu, muškarci bi od njih tražili seks. Neke bi pristale odmah, druge je trebalo nagovarati, a treće su decidirano odbile.

Djevojke su svoje seksualne usluge pružale diljem Splita. Uglavnom se radilo o stanovima te jahtama, ali i o jednom uglednom splitskom te zagrebačkom hotelu. U najmanje jednom slučaju za koji istražitelji znaju usluge su bogatom poduzetniku pružale dvije djevojke odjednom.

Četiri meni, tri svodniku

- Radila sam u modnoj agenciji Kristina i dobivala po nekoliko stotina kuna za revije i hostesiranje. Jurišić me pitao bih li odlazila na večere i družila se s bogatim ljudima za novac. Pristala sam. Ljubo mi je dao četiri tisuće kuna, a tri je dao Jurišiću. Samo smo razgovarali, nije bilo seksa. Potom mi je u stanu kod Firula dao još dvije tisuće kuna i tada sam na svoju inicijativu stupila u seksualni kontakt s njim - ispričala je jedna manekenka policiji.

Odbile dati proviziju

Druga je opisala susret s bogatim “Rusom” na njegovoj jahti. Ona tada navodno nije znala da je dovedena radi seksa. Mislila je da je riječ “samo o eskort pratnji”. Tada joj je “Rus” rekao: “no sex, no money” (bez seksa nema novca). U jednom su slučaju dvije djevojke nakon nagovaranja pristale na seks za koji su dobile po 500 eura. Kada je Jurišić došao po njih, odbile su mu dati proviziju, no nakon duljeg inzistiranja svaka mu je dala po 100 eura.

Među svjedokinjama bila je i jedna djevojka koja je tvrdila da je u vezi s Jurišićem. Ona je policiji ispričala kako je, zbog ljubomore, često pretraživala njegov mobitel. Od spomenutog Ljube našla je poruku koju je on tog dana uputio Ivici Jurišiću.

Klijenti sve negiraju

- Kad ćeš dovest malu? Triba mi... - pisao je poduzetnik.

Kada je priveden, Jurišić je pred ODO-om negirao djelo. No sucu istrage sve je priznao, na nagovor odvjetnika. Kako to priznanje nije valjano, određen mu je istražni pritvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. A oni su i bez Jurišićeva iskaza sve demantirali, iako prema važećim zakonima klijenti hrvatskih prostitutki ne podliježu nikakvom kaznenom progonu.

Još uvijek nije, prema našim informacijama, saslušan Litvanac Cibulskis. Iako SMS porukama sa Šačićem komunicira više djevojaka, ODO je odlučilo dubrovačkog HDZ-ovca teretiti samo za jedan slučaj: tvrde da je s 20. na 21. travnja odvezao jednu djevojku kod klijenta i zaradio 575 kuna provizije. Šačić sve negira.

Hostese, misice, kraljice Dalmacije, prve pratilje...

Splitska policija zasad je ustanovila pet imena djevojaka koje su sudjelovale u lancu elitne prostitucije. Riječ je o manekenkama iz modne agencije Kristina: Jasni Telenti, Petri Belšak, Kristini Kesoviji, Andreji Janjić i Mariji Šutalo. Jasna Telenta seksepilna je 22-godišnja Korčulanka koja je pažnju medija privukla 2010. godine, skinuvši se za erotski kalendar Pirellija. Petra Belšak, 24-godišnja studentica koja se manekenstvom bavi od svoje 14. godine, predstavljala je Hrvatsku na izboru za Best model svijeta 2011. u Istanbulu, a sudjelovala je i u natjecanju za Miss interneta. Često je viđana na zagrebačkoj subotnjoj špici, a nerijetko je snimaju i tabloidni magazini kojima rado daje intervjue.

Manekenka Kristina Kesovija 2010. je osvojila laskavu titulu prve pratilje Kraljice Dalmacije, a mlada Andrea Janjić okrunjena je te godine titulom druge pratilje Miss Adriatic turizma. O petoj djevojci Mariji Šutalo najmanje se zna. One neće biti kazneno, već samo prekršajno prijavljene zbog prostitucije. Sve su često nosile revije ili hostesirale po noćnim klubovima u Splitu i okolici.

Misteriozni Litvanac cure je naručivao na jahtu

Među češćim klijentima djevojaka iz modne agencije Kristina izvire ime Litvanca Tomasa Albertasa Cibulskisa, kojeg Jurišić sve vrijeme naziva “Rus”, a u jednom slučaju i “Kazahstanac”, očito neupućen u njegovo podrijetlo. O misterioznom bogatašu nije dostupno mnogo informacija. Djevojke bi naručivao na svoju jahtu usidrenu negdje u splitskom akvatoriju. Davao bi im i po nekoliko tisuća kuna za noć. No ako bi koja djevojka odbila seks, nije bio galantan. Rekao je: no sex, no money, nakon čega bi ipak dobio ono što je tražio.

Internetske stranice opisuju ga kao poslovnog čovjeka, direktora dviju tvrtki sa sjedištem u Bad Hamburgu u Njemačkoj. Bavi se stjecanjem i upravljanjem vlasničkih udjela, posredovanjem u prodaju licenci, patenata i zaštitnih znakova, te financijskim uslugama i razvojem poslovne tehnologije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 06:50