OBRAČUN KVADRATA

Sisak tuži M.M. Dropulić: Pogodovanjem Janafu oštetila Sisak za 50 milijuna kuna komunalne naknade?

Zagreb,200312.Sredisnjica HDZ-a.Danas je u prostorijama sredisnjice HDZ-a odrzana sjednica nacioalnog vijeca.Vijece je raspravljalo o unutarstranackim izborima i drugim stranackim pitanjima.Na fotografiji: Marina Matulovic Dropulic.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajač / CROPIX / KRAJAC DAMIR

Upravni odjel za komunalne djelatnosti Grada Siska donio je u ponovljenom postupku rješenje o komunalnom doprinosu Janafu kojim ga zadužuje za 54 milijuna kuna komunalnog doprinosa za izgradnju pet spremnika za naftu, svaki zapremnine 80.000 prostornih metara, na terminalu u Sisku.

Nastavak je to pet godina dugog spora Siska i Janafa oko načina obračuna i visine komunalnog doprinosa.

Ukinuli rješenje

Uz to, Sisak planira pokrenuti privatnu tužbu zbog nanošenja štete Gradu i podići kaznenu prijavu zbog pogodovanja u korist Janafa, a na štetu Grada, protiv bivše ministrice prostornog uređenja, zaštite okoliša i graditeljstva Marine Matulović-Dropulić i nastojat će svim sredstvima pobiti presudu Upravnog suda koji je donio rješenje protiv sisačkog rješenja, a u korist Janafa.

Sve je počelo 2008. kada je Janaf dobio istovjetno rješenje o visini komunalnog doprinosa za izgradnju pet spremnika za naftu. Janaf je odbio platiti prema sisačkom obračunu, tvrdeći da njegovi spremnici nisu objekti zatvorenog tipa, nego da je zbog plutajućeg krova riječ o spremnicima otvorenog tipa, te da se umjesto zapremnine obračunava površina dna spremnika. Umjesto 54, Janaf je sam obračunao i platio Sisku nešto više od tri milijuna kuna.

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša stalo je na stranu Janafa i ukinulo sisačko rješenje, te izdalo građevinsku dozvolu Janafu. Da bi se osigurali u eventualnim sporovima, Ministarstvo je naknadno donijelo pravilnik prema kojem se ozakonjuje Janafov izračun. Upravni sud presudio je u korist Janafa i Ministarstva.

Sprega s pravosuđem

- Nema nikakve logike da netko tvrdi kako su spremnici Janafa u Sisku, visine 20 metara i zapremnine 80.000 prostornih metara, fatamorgana, da takva tvrdnja prolazi i na sudu i da nama Janaf samovoljno za spremnike državnih rezervi nafte plaća komunalni doprinos kao da gradi igralište.

Ovdje je riječ o sprezi državne tvrtke, državnog ministarstva i pravosudnih tijela na štetu jedinica lokalne samouprave, jer slične probleme ima i Omišalj.

Zato smo angažirali četiri vodeća eksperta i sudska vještaka i svi su u svojim izvješćima potvrdili da su spremnici za naftu s plutajućim krovovima uvijek zatvoreni objekti kod kojih se komunalni doprinos obračunava prema zapremnini - pojašnjava Mile Mikić, pročelnik za komunalno gospodarstvo Siska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 18:27