ISTRAGA O AFERI PODRAVKA (7)

U USKOK-u su mislili da se na Malti nalazi rješenje afere Spice

Sudska istraga na Malti pokazala je svu apsurdnost situacije u kojoj su se našli Podravkini i Fimini direktori. Zahvaljujući nesposobnosti Hrvatske i njezina pravosuđa da učinkovito rješava sporove, kao i nerazvijenosti regulative tržišta kapitala u Hrvatskoj, zbog čega nijedan ozbiljni svjetski zajmodavac nije htio, niti mogao odobriti kredit za kupnju dionica nekoj hrvatskoj tvrtki, oni su bili prisiljeni financiranje svoga pothvata organizirati preko Malte
 Sopta/CROPIX

Raymond Busuttil, sin pokojnog Josepha, rođen u Pieti s prebivalištem u San Gwannu, malteškom gradiću s trinaest tisuća duša, u rujnu 2008. imenovan je za nominalnog direktora tvrtke Apple Ltd. na Malti. Apple je bio jedna od više desetaka tvrtki u kojima je Busuttil glumio direktora jer je bio zaposlen u poduzeću koje se bavilo samo time da na Malti registrira offshore poduzeća i potom da u ime i za račun vlasnika tih tvrtki obavlja zakonom propisane poslove: brine se o održavanju statusa tvrtke, podnosi godišnja financijska izvješća, plaća naknade i takse, i slično.

Našao ih na internetu

Busuttil je znao da su vlasnici tvrtke Apple stanoviti Hrvati “Darko Marinac, Sasa Irmac i Sestak Sdracov”, no on s tim vlasnicima nije imao nikakvog kontakta, jedini s kime je on razgovarao bio je hrvatski odvjetnik “Mladen Markoc”. No, potkraj 2009. Busuttilu je istjecao mandat direktora. Da bi potvrdio svoje imenovanje i izabrao revizora za iduće razdoblje, po malteškom zakonu trebao je dobiti potpise svih stvarnih vlasnika tvrtke. I tu su za Busuttila iskrsnuli neočekivani problemi.

Raymond Busuttil svakih je otprilike petnaest ili mjesec dana kontaktirao “g. Markoca” kako bi mu on osigurao potpisane nužne dokumente, ali potpisi nikako nisu stizali. Busuttila je naposljetku izdalo strpljenje, vjerojatno ponajviše zato što sebi i drugim Maltežanima s Appleova bankovnog računa nije mogao isplaćivati naknade, pa je odlučio potražiti vlasnike pomoću Googlea. I imao je što vidjeti!

Sudeći po otisnutim stranicama s interneta, uredno pohranjenima u Appleovoj arhivi na Malti, Busuttil je prvo naletio na internetski portal riječkoga Novog lista od 13. veljače 2010. i saznao da su najmanje dvojica njegovih poslodavaca, Marinac i Romac, u zatvoru i da je to vjerojatno razlog zašto ne može dobiti njihove potpise. Pitanje je koliko je hrvatskog teksta razumio, ali sigurno je prepoznao riječi poput “afera” i “malverzacije” pa je odmah nazvao tajnika tvrtke Apple i napisao izvješće malteškom uredu za sprečavanje pranja novca. Kako će poslije ispričati malteškim istražiteljima, “shvatio je da je to trgovačko poduzeće moglo biti osnovano na Malti kako bi poslužilo svrsi u cijelom tom skandalu”. (1)

Drukčiji postupak

“Volio bih da svatko obavlja svoju dužnost kao Vi. Hvala Vam”, reći će mu nekoliko mjeseci poslije malteški državni odvjetnik dr. Frendo.

Na zamolbu hrvatskog USKOK-a, Malteški magistratski sud ispitao je Raymonda Busuttila u svibnju 2010. i u Zagreb dostavio potpune stenograme ispitivanja, koji su zatim uloženi u sudski spis afere Spice. Za nas u Hrvatskoj to je neobično štivo jer Malta pripada englesko-američkoj pravosudnoj praksi u kojoj se pitanja i odgovori na sudskim ročištima doslovno stenografiraju, za razliku od Hrvatske gdje se zapisuju onako kako ih prepričava i diktira sudac.

Sudska istraga na Malti bila je za USKOK posebno važna. Hrvatsko državno odvjetništvo bilo je uvjereno da su Podravkini direktori željeli preuzeti cijelu Podravku, i to Podravkinim novcem. Da neki direktori namjeravaju kupiti više od 75 posto vlasništva ukazivao im je dokument pod nazivom MBO Podravka Draft. Premda na tom dokumentu ne piše ni tko ga je sastavio ni kome je bio upućen, USKOK mu je poklonio puno povjerenje, što ne čudi jer taj tekst vrlo dobro opisuje kako bi se, po kojoj cijeni i kojim koracima mogle kupovati Podravkine dionice i tako steći apsolutno vlasništvo u tom poduzeću. I navedeni ciljevi preuzimanja imaju smisla (“osigurati mnogo bolje mogućnosti za postizavanje rasta i profitabilnosti...”), društveno su poželjni (privatizacija i restrukturiranje) i ekonomski jasni (“iskoristiti skrivene vrijednosti unutar društva”). USKOK je zaključio da iz MBO Podravka Drafta “jasno proizlazi da je menadžment želio preuzeti kontrolu nad 75% + 1 dionicom Podravke, odnosno da je postojao dogovor menadžmenta o preuzimanju većinskog udjela u TD Podravka d.d.”. Ali, odmah potom USKOK se suočio s velikom nevoljom: to samo po sebi nije nedopušteno! Zašto direktori, svi ili dio njih, ne bi razmatrali, planirali i snatrili kako će kupiti Podravku? Što je u tome loše? (2)

Nedvosmislen dokaz

Loše bi, dakako, bilo ako bi se to činilo na nezakonit način.

A najmanje bi bilo dopušteno i zakonito da Podravkini direktori namjeravaju ili čak pokušavaju kupiti Podravku njezinim novcem, odnosno njezinim sredstvima, bez obzira na to da li gotovinom ili nekim drugim sredstvima, kao što su jamstva, avali, hipoteke, zalog... Ili čak posve nematerijalnim sredstvima poput ugleda, važnosti, tržišnog položaja, autoriteta. No, jasan i nedvosmislen dokaz da Podravkini direktori toj tvrtki osobno kradu makar i jednu jedinu kunu (ne računajući stvari poput, naprimjer, putovanja ili ručkova) USKOK-u je tijekom njegove istrage stalno izmicao i tek se na Malti mogla naslutiti neka prilika za to.

Intrigantna zabilješka

Policijski su istražitelji, naime, u Horvatovu dnevniku našli intrigantnu zabilješku:

5. rujna 2007. Podravka

- Marinac, Romac, Šestak, Čičak

- pitanje diskonsinga suvlasnika u Fima ami

- oni imaju firmu Apple na Malti i te dvije firme na Malti mogu sklopiti opcijski ugovor i taj odnos bi uredio Oleg

- draft term sheeta potpisujemo odmah i traje dok se ne napravi opcija - učiniti odmah to

“Diskonsing” ne znači ništa i vjerojatno je krivo prepisano, no ako bi doista malteška tvrtka Apple, koja je bila u osobnom vlasništvu Marinca, Šestaka i Romca, preuzela Fimu ami, koja je držala 10,64 posto Podravkinih dionica kupljenih na kredit s Podravkinim jamstvom, tada bi to bio jasan dokaz da su Podravkini direktori doista kupovali Podravku njezinim novcem. I, doista...

Dr. Frendo: Rekli ste da ste sumnjali da je to trgovačko društvo korišteno u određenu svrhu kako bi pomoglo u toj operaciji, toj nezakonitoj aktivnosti.

Busuttil: Moglo je biti.

Dr. Frendo: I po vašem mišljenju, koja vrsta, mislim, kako je moglo biti uključeno? Na temelju čega ste došli do tog zaključka?

Busuttil: Kad sam prihvatio postati direktor, kao što to obično činim, provjeravam tko su dioničari. Znao sam, osim po dokumentaciji, da su ta tri gospodina bila dio trgovačkog društva pod nazivom Podravka u Hrvatskoj. Kada sam Mladena Markoca pitao konkretna pitanja da mi kaže zašto je to trgovačko društvo osnovano...

Sutkinja: To trgovačko društvo?

Busuttil: Apple Ltd.

Sutkinja: OK. U redu.

Busuttil: Zašto je Apple Ltd. osnovan, odgovor koji sam dobio od Mladena Markoca bio je da je trgovačko društvo osnovano u svrhu holding društva kako bi kupilo drugo trgovačko društvo na Malti.

Istoga dana kada i Busuttila, malteški sud ispitao je i Francesca Apapa Bologniju, sina Carmela, rođenog u Sliemi i s prebivalištem u Imdini, zaposlenog u malteškoj tvrtki Fax Services koja ga je iznajmila Appleu za korporativnog tajnika. I Bolognia je dao ostavku na svoju funkciju kad i Busuttil, čim je na internetu saznao za aferu s Fimom.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 08:29