KAOS U ZEMLJIŠNIM KNJIGAMA

Dali smo milijardu kn da sredimo zemljišne knjige, a upisali 4% Hrvatske!?

 Pongračić/CROPIX

U posljednjih osam godina, otkad je počeo projekt sređivanja zemljišnih knjiga i katastra, država je potrošila milijardu kuna. Rezultat: izmjereno je i u zemljišne knjige upisano nešto više od 4 posto teritorija Hrvatske!

Špekulanti koče projekt

Obnova zemljišnih knjiga obavlja se uz pomoć državnog proračuna, europskih fondova, a u tri navrata zajam je dala i Svjetska banka. Očito je da netko koči projekt, a ni država ne zna koliko je općina dosad zemljišno sređeno.

Na sumnjivu provedbu projekta prvi je nedavno upozorio ministar financija Slavko Linić, rekavši da tajni moćnici sabotiraju pomoć Svjetske banke i projekt sređivanja knjiga. Tko su te osobe iz Ministarstva financija nam nisu odgovorili.

- Krivci su oni koji špekuliraju zemljištima. Ništa nije slučajno u Hrvatskoj - poručio je Linić. Najavio je da će se unatoč tome porez na imovinu početi primjenjivati 1. siječnja iduće godine.

Na to je reagirala Svjetska banka , poručivši Jutarnjem da je projekt “Uređena zemlja” - Real Property Registration and Cadastre Project - okončan 30. lipnja 2010.

- Za provedbu projekta odobrili smo zajam od 36 milijuna dolara. Četvrtog kolovoza 2011. novi zajam od 23,8 milijuna dolara - odgovaraju iz Svjetske banke, a upitnu učinkovitost projekta nisu htjeli komentirati.

Provedba bez kontrole

Iz Ministarstva graditeljstva potvrdili su da financiranje nikad nije bilo upitno, ali je problem što još nije poznato je li projekt uspio?!

- Provest će se analiza i za nekoliko mjeseci izići ćemo s konkretnim podacima o rokovima i izvorima financiranja u vezi s tim projektom - poručuju iz Ministarstva graditeljstva. Na zahtjev Hrvatske, otkrivaju u Ministarstvu, Svjetska je banka dodijelila novi kredit od 15,7 milijuna eura (118 milijuna kuna).

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:53