OČEKUJE SE OPTUŽNICA

Osim Fimi-Medije, Kirin pod sumnjom da je pronevjerom u džep stavio 600 tisuća kn

 Goran Mehkek/CROPIX

Podizanje optužnice protiv bivšeg ministra unutarnjih poslova i aktualnog gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina vezano uz aferu Fimi-media samo je pitanje vremena.

Istodobno, informacije iz krugova bliskih istražiteljima sve se češće spominje i završetak još jedne istrage protov bivšeg ministra unutranjih poslova.

Koncert kao paravan

Prema dostupnih informacijama Kirina bi se moglo teretiti i za pribavljanje protuzakonite imovinske koristi u iznosu od najmanje 600 tisuća kuna.

Kako doznajemo, iz jedne građevinske tvrtke i na poticaj Kirina, uplaćen je iznos između 600 i 700 tisuća kuna. Taj novac Kirin je kasnije, s odgovornima iz iste tvrtke, a koja je umješana u niz krupnih korupcijskih afera, pokušao legalizirati ugovorom za sponzorstvo glazbenih događanja u Virovitici. Tako je i sastavljen ugovor, a novac isplaćen preko jedne agencije koja je i uzela proviziju za organizaciju koncerta.

Tvrdi se da koncert nije održan niti je uopće bio planiran već je sve bilo paravan između predsjednika uprave te građevinske tvrtke i bivšeg ministra. Kirin je, naravno, ostatak tog novca stavio sebi u džep.

Javio se za riječ

Ukupno se u MUP-ovu poslovanju s Fimi Medijom okrenulo 26 milijuna kuna uglavnom na razne kampanje Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama. Suradnju je započeo Ivica Kirin u svom mandatu.

Optuženi bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić u svojoj je obrani istaknuo kako je Kirin bio jedan od onih koje nije trebalo posebno nagovarati na suradnju s Fimi Medijom.

Čim je Sanader 2007. na jednom sastanku počeo govoriti kako bi bilo dobro da se posluje preko te tvrtke, Kirin se, kaže Barišić, javio za riječ i rekao da MUP odmah može angažirati Fimi Mediju za kampanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 03:25